Un cosmonaut rus a doborât recordul de timp petrecut în spațiu

30 Iun 2015
Un cosmonaut rus a doborât recordul de timp petrecut în spațiu
Un cosmonaut rus a petrecut peste doi ani în spațiu în întreaga sa carieră, depășind astfel recordul impus tot de un astronaut de origine rusească, informează theguardian.com.

Gennadi Padalka se află la bordul Stației Spațiale Internaționale, o structură experimentală pentru a menține viața în spațiu și pentru a observa Pământul. Cosmonautul a depășit recordul conaționalului său Sergei Krikalev de 803 zile, nouă ore și 41 de minute petrecute în spațiu în întreaga carieră și își dorește să ajungă la 1.000 de zile pe orbita Pământului.

În septembrie, atunci când se va întoarce pe Terra, Padalka va fi petrecut 878 de zile în spațiu, potrivit The Guardian. Cosmonautul și-a sărbătorit a 57 aniversare pe stația spațială la 21 iunie.

Călătoria în spațiu a rusului a fost una cu peripeții. O rachetă aparținând unei companii americane a explodat duminică, la scurt timp după lansare. Racheta trebuia să realimenteze stația spațială cu două tone de mâncare și echipament.

NASA a spus, conform sursei citate, că stația are rezerve suficiente pentru a-și continua misiunea, iar Agenția Spațială rusească, colaboratoare a experimentului spațial, a confirmat acest lucru. O rachetă rusească va fi lansată la 3 iulie pentru a alimenta stația spațială.

Cosmonautul Iuri Baturin a călătorit în trecut cu Padalka și spune că expedițiile prelungite în spațiu pot crea probleme corpului uman, precum și afecțiuni psihologice. Acesta își expimă însă susținerea pentru colegul său.

„Gennadi este un adevărat profesionist. Își iubește munca și pe cineva care iubește ceea ce face nu îl distrage timpul”, afirmă Baturin.

Cu toate acestea, recordul nu va fi omologat până când Padalka nu petrece cu cel puțin 5% mai mult timp în spațiu decât cel care deține actualul record, lucru care se va întâmpla la începutul lunii august. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră