Copiii abandonați ai Greciei. Scenariul crizei elene copiază modelul românesc

22 Iul 2015
Copiii abandonați ai Greciei. Scenariul crizei elene copiază modelul românesc
Copiii sunt victimele nevăzute ale datoriei externe a Greciei: ei sunt abandonați din cauza unei crize care a început înainte ca mulți dintre ei să se fi născut. Reprezentantul celei mai mari asociații de caritate a declarat pentru Sky News că organizația a rămas fără bani din cauza crizei economice.

Kostas Giannopoulous afirmă că unele centre de primire din Atena ar trebui închise în următoarele luni, pentru că oamenii și companiile nu își mai permit să dea bani asociațiilor caritative.

”Nici nu îndrăznesc să mă gândesc că am putea ajunge vreodată să facem așa ceva. De aceea încercăm să convingem oamenii, grecii din diaspora, să facă donații”, a spus acesta.

”Este devastator. 380 de copii așteaptă de la noi să îi ajutăm să își continue viața, deci nu se poate să îi abandonăm a doua oară”, adaugă acesta.

Giannopoulous a avut două firme în domeniul IT care au avut succes pe piață. A lansat Smile Of The Child Charity la solicitarea copilului său în vârstă de cinci ani, care a murit de cancer acum 20 de ani.

Organizația are 11 case în Atena, un hotline 24/24 pentru ajutorarea copiilor aflați în nevoie și unități medicale mobile. Au grijă de 350 de copii full time.

Unii dintre copiii Greciei sunt abandonați, pentru că părinții lor nu își mai permit să îi crească. Un fenomen care amintește de orfelinatele României, care au speriat Occidentul, după Revoluție, dar și de copiii abandonați de părinții lor plecați la muncă în străinătate în ultimul deceniu.

În Grecia, mulți dintre copii ajung în astfel de centre pentru că părinții lor au căzut în patima alcoolului și a drogurilor sau au devenit violenți. Într-un caz a fost vorba chiar despre un tată care s-a sinucis la începutul acestei luni, lăsând în urmă trei copii mici orfani.

Spitalul Elena Venizelou este una dintre cele trei maternități de trei stele din Atena. Într-o cămăruță de la etajul unu, o echipă de asistente medicale are grijă de copii care au fost abandonați. Dorm câte doi în cameră. Spitalul are în grijă acești copii până când fac șase luni. Apoi sunt predați în grija unui orfelinat, dacă părinții lor nu sunt găsiți. Unii sunt, alții nu.

Problema s-a agravat în ultimul timp. Multe femei vin, nasc și își părăsesc copiii în spital. Un motiv ar fi că ele consideră că nu au cum să îi crească, dar mai este și imigrația de vină. Imigranții folosesc Grecia drept trambulină pentru a ajunge în altă țară. Sunt însărcinate, nasc și pe urmă pleacă.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră