Moartea prinţesei Diana şi mâncarea din buze de elan, teme discuţie între doi lideri ai lumii

08 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Moartea prinţesei Diana şi mâncarea din buze de elan, teme discuţie între doi lideri ai lumii

Documentele date vineri publicităţii de biblioteca prezidenţială a lui Bill Clinton însumează 500 de pagini şi încep cu convorbirea telefonică în care fostul preşedinte american îl felicită pe Tony Blair după victoria din mai 1997 şi se încheie cu pregătirile de la Casa Albă pentru predarea mandatului lui George W. Bush, la sfârşitul anului 2000.

Una dintre cele mai impresionante convorbiri este cea care a avut la o zi după moartea prinţesei Diana, într-un accident de maşină, la Paris, în vara lui 1997. În timpul discuţiei cu Bill Clinton, Tony Blair a comparat moartea prinţesei cu o stea căzătoare. Cei doi s-au arătat preocupaţi de cei doi fii ai prinţesei, William şi Harry.

“Era ca un stâlp de stabilitate, în sensul că i-a conectat la lumea exterioară”, a spus Blair. “Fiul cel mare, William, într-un fel, este exact ca ea, e cu picioarele pe pământ. Face lucrurile pe care le fac băieţii de vârsta lui”, a continuat fostul premier britanic.“Îmi pare rău pentru ea”, a răspuns Bill Clinton.“Voia să-şi facă un rost în viaţă". "Nu era din familia regală, dar era plăcută de oamenii simpli ceea ce a generat problemele sale cu establishmentul regal”, a mai spus Blair.

În alte convorbiri, cei doi lideri vorbesc despre soţia ex-premierului britanic, care era însărcinată. Înainte ca Cherie Blair să-l nască pe Leon, fiul lor,  fostul premier britanic a fost sunat de Clinton care i s-a adresat cu "Bună, tăticule!". După care, Tony Blair i-a spus că soţia sa este într-o stare bună, decâît că e din ce în ce mai mare şi că se simte ca şi cum ar lua viaţa de la capăt. Bill Clinton, al cărui mandat de preşedinte era pe sfârşite, s-a oferit să-i dea o mână de ajutor lui Blair. "Știi, din ianuarie sunt disponibil pentru servicii de babysitter", i-a spus Clinton. 

Deşi era ocupat, Bill Clinton îşi găsea timp să facă glume şi să spună bancuri. Odată, el i-a povestit pe larg lui Blair despre un prânz luat cu fostul preşedinte rus, Boris Elţîn. “Ne-a servit cu friptură de purcel şi mi-a spus că nişte bărbaţi i-au smuls urechile şi i le-au mâncat. Altădată, ne-a servit 24 de feluri de mâncare, inclusiv buze de elan", i-a povestit Clinton lui Blair.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră