„Contabilul de la Auschwitz” trebuie să plătească 260.000 de euro cheltuieli de judecată

16 Iul 2015
„Contabilul de la Auschwitz” trebuie să plătească 260.000 de euro cheltuieli de judecată
Fostului gardian nazist responsabil pentru moartea a peste 300.000 de evrei, Oskar Gröning, numit și „Contabilul de la Auschwitz” și condamnat miercuri în Germania la patru ani de închisoare, va fi obligat să plătească cheltuielile de judecată, estimate la cel puțin 260.000 de euro, relatează NDR.

Potrivit unui purtător de cuvânt judiciar, circa 120.000 de euro reprezintă taxele legale plătite de 70 de reclamanți. La această sumă se adaugă încă aproximativ 75.000 de euro pentru plata translatorilor angajați pentru ca instanța să poată comunica cu reclamanții și cu martorii proveniți, cei mai mulți, din rândul supraviețuitorilor Holocaustului și care au venit din SUA sau alte state europene pentru a participa la procesul desfășurat la Lüneburg (nordul Germaniei).

Costul deplasării acestora nu a fost încă estimat, astfel că suma imputată lui Gröning ar putea fi mult mai mare. În schimb, este clară suma cheltuită pentru închirierea sălii de judecată, circa 65.000 de euro, pe care de asemenea va trebui să o plătească.

Oskar Gröning, în vârstă de 94 de ani, fost contabil în lagărul morții de la Auschwitz, a fost condamnat miercuri în Germania la patru ani de închisoare pentru complicitate la uciderea a 300.000 de evrei, în ceea ce ar putea fi unul dintre ultimele mari procese asupra Holocaustului, scrie news.sky.com.

Sentința tribunalului din Lüneburg (nord), în fața căruia a compărut Oskar Gröning începând cu 21 aprilie, este ceva mai aspră decât cei trei ani și jumătate de închisoare ceruți la 7 mai de Parchet.

În timpul procesului, Gröning a cerut iertare pentru implicarea sa în actele naziste. El şi-a recunoscut „vina morală”.


În cele patru luni ale procesului, la care au fost audiţi supravieţuitori ai Holocaustului, printre care şi o evreică originară din România, despre care a relatat mariustuca.ro, Gröning a recunoscut că ştia despre crimele care erau comise de nazişti în lagărul de exterminare. „Pentru mine nu este nicio îndoială că aş avea o vină morală.... Cer însă iertare”, a declarat acesta.

Citiţi mai multe despre cazul acesta la rubrica Externe!







Alte stiri din Externe

Ultima oră