Pe ”contabilul de la Auschwitz” îl pasc trei ani jumătate de închisoare (VIDEO)

08 Iul 2015
Pe ”contabilul de la Auschwitz” îl pasc trei ani jumătate de închisoare (VIDEO)
Procurorul din Hanovra a cerut condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare a lui Oskar Gröning, fostul contabil al lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz. Groning are 94 de ani. El a fost judecat în Germania pentru complicitate la exterminarea a 300.000 de evrei ungari în camerele de gazare.

Procurorul din Hanovra, Jens Lehmann, a pus în balanță ”contribuția minoră” a acuzatului și ”numărul aproape inimaginabil de victime” pentru a-și determina condamnarea în acest proces care ar putea fi ultimul care vizează un fost nazist.

”Suntem confruntați aici cu un eveniment care se situează la limitele imaginației omenești”, a insistat reprezentantul acuzării, după două luni și jumătate de audieri la tribunalul din Luneburg.

Procurorul avea la dispoziție între 3 și 15 ani de închisoare pentru Oskar Gröning, pentru presupusul său rol în ”operațiunea Ungaria” din primăvara lui 1944, de trimitere la moarte a cel puțin 300.000 de evrei ungari, imediat după sosirea lor la Auschwitz, scrie lenouvelliste.ch.


Citiți și

MĂRTURIA TERIFIANTĂ a unei femei originare din România în procesul ”contabilului de la Auschwitz”


Bărbatul, în vârstă de 94 de ani, ar putea efectua însă maximum 22 de luni de închisoare, din cauza duratei investigației și a procesului care a urmat împotriva sa.

Vor urma pledoariile părților civile, apoi a apărării înaintea verdictului așteptat în cursul lunii iulie.

Procurorul a insistat asupra contribuției fostului contabil, precum și asupra dorinței sale constante de a se justifica.

Acuzarea îi reproșează lui Oskar Gröning că a ajutat regimul nazist să obțină beneficii economice din crimele în masă comise la Auschwitz, trimițînd banii deportaților la Berlin, și că a asistat la selectarea acestora, separând, la intrarea în lagăr, a deportaților apți de muncă de cei care erau uciși imediat.

”Contabilul de la Auschwitz”, care și-a povestit trecutul nazist în câteva interviuri înainte de a ajunge pe mâna justiției, a declarat încă din prima zi a procesului că își asumă o ”vină morală”.

Unul dintre avocații care reprezintă supraviețuitori ai Holocaustului la procesul lui Gröning a acuzat însă sistemul judiciar din Germania de ”eșecul de decenii” în a-i aduce în fața justiției pe naziștii implicați în Holocaust.

Avocatul Cornelius Nestler reprezintă peste 50 de reclamanți în procesul împotriva lui Oskar Gröning, majoritatea dintre ei fiind supraviețuitori ai Holocaustului. El a declarat în instanță că decizia recentă a sistemului judiciar de a-i inculpa pe gardienii de la lagărele de concentrare pentru complicitate la crimă ar fi trebuit să fie luată în urmă cu decenii.

În anii '60 și '70, tribunalele germane au susținut că liderii naziști de la vârf sunt principalii vinovați de crimele în masă împotriva evreilor și că responsabilii de rang inferior în sistemul de aplicare a Holocaustului trebuia să răspundă la comenzi și erau, prin urmare, mai puțin vinovați.

Abordarea s-a schimbat radical după un precedent juridic stabilit în 2011 prin condamnarea lui John Demjanjuk, găsit vinovat de o instanță din Munchen pentru complicitate la uciderea a peste 28.000 de evrei în timp ce era gardian la lagărul de concentrare de la Sobibor, din Polonia ocupată.



Mai multe informații despre lume și noi, la rubrica Externe!
 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră