Consiliul Europei:”Încetați cu propaganda! Nu a existat nicio invazie a romilor din România și Bulgaria”

17 Iul 2015
Consiliul Europei:”Încetați cu propaganda! Nu a existat nicio invazie a romilor din România și Bulgaria”
Nu a existat nicio ”invazie” a romilor migranți din România și Bulgaria, de la ridicarea restricțiilor pe piața muncii pentru acești cetățeni ai celor două țări în alte țări ale Uniunii Europene. Este momentul ca oamenii politici și presa să înceteze să se mai joace cu cuvintele și de-a ”invazia” imigranților, stimatizând romii în acest context, a declarat joi Consiliul Europei. ”Dezbaterile politice și mediatice privind migrația romilor sunt recurente în mai multe țări europene, în Marea Britanie, în Germania, în Elveția, în Italia și în alte țări, presa dă deseori cifre nefondate privind imigrația reală sau potențială a romilor”, a declarat Nils Muiznieks, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei.

”Totuși, în anumite locuri, numărul romilor migranți a rămas stabil de-a lungul anilor, iar un studiu din 2013 privind romii din România estimează că aceștia nu se înghesuie să plece mai mult decât ne-romii”, a afirmat comisarul.

În Europa, discursurile politice și mediatice îi descriu deseori pe romii migranți ca pe niște profitori ai măsurilor de protecție socială și ca pe niște persoane care refuză orice formă de integrare în societatea-gazdă.

”Cu toate astea, percepțiile nu se bazează pe fapte. Într-un studiu din 2013, Comisia Europeană a concluzionat că persoanele care migrează între statele UE, inclusiv romii, aduc o contribuție netă țării gazde, plătind mai multe impozite decât cât încasează ca stipendii”, a spus Nils Muiznieks.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră