Conflictul ruso-american se mută pe Lună. Ce decizie au luat rușii, la aproape jumătate de secol de la aselenizare (VIDEO)

19 Iun 2015
Conflictul ruso-american se mută pe Lună. Ce decizie au luat rușii, la aproape jumătate de secol de la aselenizare (VIDEO)
Tensiunile din ce în ce mai mari dintre Rusia și Statele Unite ar putea duce la o nouă provocare: o investigație a Moscovei privind aselenizarea misiunii Apollo 11, scrie The Independent.
 
Într-un editorial publicat în ziarul Izvestia, Vladimir Markin, un purtător de cuvânt al comitetului de investigații al guvernului rus, a declarat că o astfel de anchetă ar face lumină în istoria misiunilor spațiale.
 
Potrivit unei traduceri a Moscow Times, Markin a spus că ar susține o anchetă privind dispariția filmului original înregistrat în 1969 cu aselenizarea misiunii Apollo 11 și o analiză a mostrelor de roci lunare recoltate în cadrul mai multor misiuni spațiale americane.
 
"Noi nu contestăm faptul că au zburat pe Lună și au făcut un film acolo. Dar toate aceste artefacte științifice și culturale sunt parte din moștenirea umanității, iar dispariția lor reprezintă o pierdere comună. O anchetă ne-ar lămuri cu privire la ce s-a întâmplat”, a explicat Markin.
 
Este foarte puțin probabil ca spusele lui Markin să îngrijoreze oficialii NASA în condițiile în care chiar șefii programului spațial american au recunoscut încă din 2009 că au șters din greșeală înregistrarea originală a filmului în care Neil Armstrong făcea primii pași pe Lună.
 
NASA a precizat că, pentru a economisi bani, a distrus 200.000 de pelicule, printre care și celebra înregistrare din 1969. 

Cu toate astea, agenția spațială a reușit să recupereze copii ale peliculei apelând la canalele publice de televiziune. Mai mult, oficialii NASA susțin că, din punct de vedere al calității imaginii, noile filme sunt mult superioare variantei originale. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră