Siria: Acord al opoziției pentru retragerea președintelui Bashar al-Assad

25 Iul 2015
Siria: Acord al opoziției pentru retragerea președintelui Bashar al-Assad
Principalele două grupări ale opoziției siriene au căzut de acord vineri cu privire la necesitatea ca președintele Bashar Al-Assad să se retragă în cazul reglementării conflictului din Siria, relatează AFP, citată de agerpres.ro.

Pacea "poate fi atinsă printr-un proces politic întreprins chiar de sirieni, sub auspiciile ONU", potrivit unui comunicat comun al Coaliției opoziției (CNS), în exil, și al Comitetului de coordonare națională pentru forțele schimbării democratice (CCND), principalul bloc al opoziției siriene tolerat de regimul Al-Assad, dat publicității la finalul unei reuniuni la Bruxelles.

O asemenea soluție ar implica "o schimbare fundamentală și completă a regimului politic actual, inclusiv a șefului acestuia (Bashar Al-Assad) și a tuturor liderilor, susținătorilor și agențiilor de securitate", afirmă platforma comună publicată de cele două organizații.

Până în prezent, acestea aveau puncte de vedere diferite despre menținerea la putere a președintelui Al-Assad.

În cursul întâlnirii, Coaliția și CCND au "stabilit o foaie de parcurs pentru a salva Siria, incluzând principiile de bază ale unei reglementări politice care vor trebui adoptate de organele lor competente", precizează comunicatul.

Această foaie de parcurs se sprijină pe acordul multipartit încheiat la 30 iunie 2012 la Geneva, care prevede formarea unui guvern tranzitoriu de uniune națională ce ar putea include membri ai executivului actual, fără să precizeze însă rolul președintelui Al-Assad. 

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră