Conferința conservatorilor de la Bruxelles a fost pâna la urma autorizată : „Belgia o țară între califat și dictatură”

17 Apr 2024
Conferința conservatorilor de la Bruxelles a fost pâna la urma autorizată : „Belgia o țară între califat și dictatură”

Decretul primarului socialist belgian Emir Kir, care a interzis marți organizarea unei conferințe care să reunească personalități precum Farange, Zemmour sau Orban, a fost unanim criticat de clasa politică belgiană. Consiliul de Stat a suspendat-o în cele din urmă miercuri dimineață, scrie Le Figaro.

Până în ultimul minut, soarta Conferinței Dreptei Naționaliste Europene de la Bruxelles a fost incertă. La doar câteva ore de la lansarea evenimentului, marți dimineața, vorbitorii și spectatorii au fost anunțați cu privire la anularea conferinței după o ordonanță de interzicere emisă de primarul orașului care găzduiește evenimentul .

Printre vorbitorii de la această conferință se numără câteva figuri de prim rang din tabăra naționalistă și eurosceptică: premierul ungar Viktor Orban, britanicul Nigel Farage, mare susținător al Brexit-ului, precum și francezul Eric Zemmour. Polițiștii, trimiși la fața locului marți, l-au împiedicat pe politicanul francez să acceseze evenimentul deși intervenția sa era programată să aibă loc la sfârșitul după-amiezii.

Alesul socialist belgian Emir Kir, primarul comunei, și-a justificat decizia invocând securitatea și ordinea publică, declarând într-un mesaj pe X „în Etterbeek, Bruxelles și Saint-Josse, extrema dreaptă nu este binevenită . Decizia sa a fost criticată de liderii conferinței, care au spus că au văzut practici care amintesc de „o dictatură” sau de epoca sovietică. „Sunt foarte trist să văd ce a devenit Belgia (...) Acest lucru simbolizează ceea ce devine întregul continent european, un continent în care nu ne mai putem exprima liber ”, a afirmat Eric Zemmour în urma interdicției.

„Belgia a fost cândva o țară liberă în care l-am primit în exil pe Victor Hugo. Văd că astăzi, este o țară care se află între sharia și dictatură. Este o soartă tristă pentru această țară frumoasă”, a mai spus Zemmour în fața presei.

Decizie „dăunătoare libertății de exprimare”

Dar extrema dreaptă nu a fost singura care a criticat această decizie. Premierul belgian Alexander De Croo a denunțat inițiativa alesului într-un tweet postat seara devreme: „ceea ce s-a întâmplat astăzi este inacceptabil. Autonomia municipală este o piatră de temelie a democrației noastre, dar în niciun caz nu poate prevala asupra constituției belgiene care garantează libertatea de exprimare (…). Interzicerea întâlnirilor politice este neconstituțională .

Rishi Sunak, șeful guvernului britanic, a criticat o decizie „daunătoare libertății de exprimare și democrației care rezultă din aceasta” , declarând că s-a angajat în dezbateri și schimburi de opinii chiar și în cazul unor dezacorduri.

După o zi de haos, revendicări și acuzatii, salvarea evenimentului a venit miercuri dimineață de la Consiliul de Stat din Belgia, cea mai înaltă instanță de contencios administrativ din țară, care a decis suspendarea decretului, împotriva căruia organizatorii conferinței au inițiat un recurs. În hotărârea sa, Consiliul de Stat a considerat că „dreptul constituțional de a se întruni în mod pașnic” a fost ignorat de primarul belgian. Deși a invocat siguranța publică, Consiliul de Stat a considerat că „în astfel de cazuri este oportun să se ia măsuri pentru limitarea demonstrațiilor pe drumurile publice mai degrabă decât interzicerea unei întâlniri private. Autoritatea trebuie să se străduiască cel puțin să protejeze persoanele care intenționează să își exercite dreptul de întrunire, consacrat în Constituție .

Au promis că vor rezolva problemele. Unde sunt rezultatele? Green Deal a eșuat, fermierii suferă în toată Europa, competitivitatea europeană a scăzut, criza migrației este mai mare decât înainte, războiul din Ucraina continuă.

Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban, cel mai așteptat vorbitor al zilei de miercuri, a salutat această decizie când a sosit la locul conferinței. Deloc surprinzător, liderul a fost foarte critic în intervenția sa față de politica urmată de UE. Îmbinate, el a denunțat regulile financiare europene „menite să sugrume țările care nu se comportă așa cum dorește Bruxelles-ul, precum Ungaria sau Polonia” , politica europeană de migrație, „ipocrită” și „inutilă” și scăderea libertății de exprimare în Europa pentru ideile conservatoare.

Întrebat despre utilitatea alegerilor europene, Viktor Orban a lansat un atac direct împotriva aleșilor europeni: „scopul alegerilor este schimbarea liderilor. Iar dacă liderii sunt răi, trebuie înlocuiți, e la fel de simplu ”, a proclamat el.

„Au promis că vor rezolva problemele. Unde sunt rezultatele? Green Deal a eșuat, fermierii suferă în toată Europa, competitivitatea europeană a scăzut, criza migrației este mai mare decât înainte, războiul din Ucraina continuă. Nu și-au ținut promisiunile, trebuie să plece ”, a continuat el în apaluzele publicului.

Liderul ungar se află la Bruxelles pentru summitul european de miercuri și joi, care se așteaptă să se concentreze în principal pe creșterea competitivității UE, cu o discuție planificată asupra recentului atac al Iranului asupra Israelului.

Chemat să-și țină discursul în urma intervenției șefului statului ungar, Eric Zemmour s-a declarat „foarte bucuros că liderii europeni, prim-ministrul belgian de exemplu, au reamintit importanța democrației. Mi-ar fi plăcut ca președintele francez să facă același lucru, dar, din păcate, nu a fost așa .

Organizatorii evenimentului au fost nevoiți să găsească luni o soluție de rezervă de urgență, după ce au fost respinși pentru a doua oară într-o săptămână de locația care urma să-i găzduiască. La Bruxelles, această decizie de a interzice conferința a fost puternic condamnată: mai multe voci s-au ridicat pentru a denunța „publicitatea liberă” unui eveniment confidențial de extremă dreapta, întărindu-le discursul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră