Comitetul Olimpic „a alunecat în rasism și neonazism”, spune Rusia

20 Mar 2024
Comitetul Olimpic „a alunecat în rasism și neonazism”, spune Rusia

Comitetul Olimpic Internațional a decis să excludă de la ceremonia de deschidere atleții ruși și belarusi care participă la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, scrie Le Monde

Rusia a declarat că a fost „scandalizată” de deciziile Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de miercuri, 20 martie. Cu o zi înainte, CIO a decis să excludă sportivii ruși și belarusi care participă la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 de la ceremonia de deschidere; o nouă restricție impusă din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

„Deciziile CIO sunt ilegale, nedrepte și inacceptabile. Suntem scandalizați de condițiile discriminatorii fără precedent impuse de Comitetul Olimpic Internațional sportivilor ruși ”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomatiei ruse, Maria Zakharova, la o conferință de presă.

De asemenea, diplomația rusă a acuzat CIO de „neonazism” pentru criticile pe care le-a făcut cu o zi înainte împotriva „Jocurilor prieteniei”, competiție care concurează cu Olimpiada pe care Rusia vrea să o creeze ca răspuns la multiplele sancțiuni care o vizează. „Aceste decizii demonstrează măsura în care CIO s-a îndepărtat de principiile sale declarate și a coborât în ​​rasism și neo-nazism”, a spus Zakharova  

„Acest lucru depășește orice este acceptabil ”, a declarat presei Mark Adams, purtătorul de cuvânt al președintelui CIO, germanul Thomas Bach. „Facând legatura între președinte, naționalitatea lui și Holocaust [guvernul rus] scade și mai jos. Asta este tot ce avem de spus”, a spus el. Întrebat despre o serie de declarații rusești dimineața, Thomas Bach a preferat să-l lase pe Mark Adams să răspundă din cauza naturii  „extrem de agresive”  și  „de asemenea, foarte personale”  a unora dintre aceste acuzații.

Kremlinul, la rândul său, a denunțat dorința de a intimida sportivii care ar dori să participe la această competiție paralelă. „Este intimidarea sportivilor. Și acest lucru subminează complet autoritatea CIO ”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, jurnaliștilor. „Acest lucru distruge ideea de olimpism și dăunează intereselor sportivilor olimpici ”, a adăugat el. CIO - care a autorizat participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris doar sub un steag neutru  și cu condiția să nu sprijine invadarea Ucrainei de către Rusia - a acuzat marți Rusia că „politizează sportul” prin organizarea acestei competiții.

El a cerut lumii sportului și guvernelor invitate de Moscova „să respingă orice participare și orice sprijin” la această nouă competiție, care are în plan și o ediție de iarnă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră