Europa cu mai multe viteze prinde deja contur

07 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Europa cu mai multe viteze prinde deja contur

Liderii francez, german, spaniol și italian au făcut apel luni, cu prilejul unui minisummit desfășurat la Versailles, la întărirea Uniunii Europene, dar  au pledat şi pentru o Europă cu mai multe viteze care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte.

Şefii de stat din patru dintre cele mai populate ţări ale Uniunii Europene s-au reunit la castelul din Versailles pentru a încerca să dea un nou suflu construcţiei europene. Un nou proiect pentru Cei 27, după Brexit, ar urma să fie dezbătut la Roma, în mai puţin de trei săptămâni, comentează rfi.fr.

"Unitatea nu este uniformitate", a subliniat președintele francez, François Hollande, gazda acestui minisummit organizat la Palatul Versailles, unde au fost prezenți cancelarul german, Angela Merkel, și premierii spaniol, Mariano Rajoy, respectiv italian, Paolo Gentiloni. 

Potrivit celor patru lideri, cele mai urgente domenii în care trebuie înregistrate progrese sunt creşterea economică, lupta cu terorismul, paza frontierelor şi apărarea comună.

Liderul francez a explicat că, în opinia lui, „câteva ţări” ar putea „să meargă mai repede” şi mai departe în domenii ca apărarea, ca zona euro, prin aprofundarea Uniunii Europene economice şi monetare, ca armonizarea fiscală sau socială, precum şi cultura şi tineretul”. Este vorba despre „a merge mai repede şi mai puternic în câteva ţări”, dar ”fără ca altele să fie îndepărtate” şi „fără ca altele să nu poată să se opună acestui lucru”, a precizat Hollande.

Angela Merkel a precizat, de asemenea, că este necesar ca europenii „să aibă curajul ca anumite ţări să avanseze mai rapid ca altele, fără ca acest lucru să fie închis celor care sunt în întârziere”.

La rândul său, șeful Guvernului italian a pledat pentru "o uniune europeană mai integrată", dar cu "diferite niveluri de integrare".

În ce îl privește pe Mariano Rajoy, el a afirmat că "Spania este pregătită să meargă mai departe pe drumul integrării cu toți care vor dori să o urmeze".

Liderii din cele mai importante patru țări ale UE se vor întâlni cu omologii lor europeni, joi, la Bruxelles, o nouă etapă înainte de summitul menit să relanseze procesul european, la 25 martie, în capitala Italiei, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

În ceea ce priveşte poziţia României, consilierul prezidenţial  Leonard Orban afirmă că “opinia României este că ar trebui să se meargă cu toţii înainte, să se avanseze cu toţii, pentru că până la urmă, numai astfel se poate asigura coeziunea proiectului european, numai astfel se poate asigura prosperitatea şi pacea pentru cetăţenii Uniunii Europene”.

Întrebat dacă asta înseamnă că România respinge scenariul unei Europe diferenţiate, consilierul prezidenţial a răspuns: “Da şi nu de ieri de azi, ci această poziţie este o poziţie principială, care a fost exprimată în repetate rânduri de către preşedintele României în cadrul reuniunilor Consiliului European, dar şi cu alte ocazii”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră