CNN: Noua bombă ghidată a Rusiei FAB-1500 provoacă pierderi grele pe frontul ucrainean

10 Mar 2024
CNN: Noua bombă ghidată a Rusiei FAB-1500 provoacă pierderi grele pe frontul ucrainean

Rusia a început să folosească o bombă aeriană puternică care a decimat apărarea ucraineană și a înclinat balanța pe linia frontului. A făcut acest lucru transformând o armă de bază din epoca sovietică într-o bombă ghidată care poate provoca un crater de cincisprezece metri lățime, scrie CNN

Bomba este FAB-1500, în esență o armă de 1,5 tone din care aproape jumătate cuprinde explozibili puternici. Este aruncată din avioane de luptă de la o distanță de aproximativ 60-70 de kilometri, în afara razei de apărare a multor apărări aeriene ucrainene. FAB-1500 este un alt exemplu al modului în care Rusia își duce războiul în Ucraina, provocând distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească teritoriu.

Videoclipurile recente de pe liniile de luptă din regiunea Donețk au ilustrat puterea imensă a acestor bombe în timp ce au lovit centrale termice, fabrici și blocuri turn - locuri din care ucrainenii își coordonează apărarea.

FAB-1500 este îndreptată către ținta sa printr-un sistem de ghidare și aripi care îi permit să alunece spre ținta sa. Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea bombei pentru TheWarZone, spune că „oferă o nouă și mult mai distructivă opțiune de lovitură separată pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei, care îi ajută, de asemenea, pe piloți să stea mai departe de apărarea inamicului”.

„Înainte, am fost bombardați doar cu artilerie. Acum orcii [rușii] au intervenit asupra orașului mai agresiv [și] au început să folosească mijloacele forțelor aeriene, în special FAB-1500.”, a declarat pentru CNN din orașul Krasnohorivka din Donețk săptămâna trecută un soldat din Brigada 46 Separată Aeromobile a Ucrainei.

„De ce folosesc FAB-1500? Pentru că prejudiciul făcut de acesta este foarte grav. Dacă supraviețuiești, ești garantat să ai o contuzie.”

„Pune foarte multă presiune asupra moralului soldaților. Nu toți băieții noștri pot rezista. Deși sunt mai mult sau mai puțin obișnuiți cu FAB-500 până acum, dar FAB-1500 este un iad.”

Utilizarea bombelor FAB a devenit un element critic în ofensiva rusă din regiunea Donețk, în special în distrugerea la sol a apărării ucrainene din Avdiivka și din jurul lui, care a căzut în februarie.

„În ajunul și în timpul bătăliei de la Avdiivka, sute de bombe aeriene au fost lansate în câteva zile. Au fost folosite 250 dintre ele în direcția Avdiivka în doar 48 de ore.”a declarat pentru CNN Yuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

FAB-1500 este cel mai puternic dintr-o familie de „bombe proaste” din epoca sovietică, care se transformă acum într-o fabrică de lângă Moscova într-o versiune ieftină, dar puternică a unei rachete.

Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute din Londra, spune că „în timp ce fabricarea truselor de alunecare este un blocaj, pachetul de explozivi de bază este ceva pe care îl au în număr mare”.

Așadar, rușii au o putere de foc foarte mare de aplicat asupra apărării fixe, crescând pierderile ucrainene, deși încă nu suficient pentru a schimba fundamental linia frontului.

„Aceasta nu este o transformare ieftină sau rapidă, dar totuși este mult mai mică decât milioanele de dolari pe care le costă o rachetă. Sunt bănuți în comparație cu o rachetă” a declarat Ihnat pentru CNN:

Bloggerii militari ruși au început să se refere la armă în septembrie anul trecut, când a fost testată acuratețea acesteia. Canalul de telegram Fighterbomber a remarcat că „după multe luni de încercări și erori”, un FAB-1500 și-a atins „cu precizie” „ținta de luptă” pentru prima dată.

Fighterbomber, care este apropiat de armata rusă și are aproape jumătate de milion de abonați, a susținut că noul kit de planare a mărit raza de acțiune a bombelor. De asemenea, a spus că FAB-1500 avea o precizie de până la cinci metri.

În câteva săptămâni, atât surse ucrainene, cât și ruse au vorbit despre utilizarea bombei masive din Kherson în sud și Harkov în nord.

Apoi, în ianuarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a fost văzut în turul fabricii JSC Tactical Missiles Corporation - un important producător de arme - din regiunea Moscovei, fiindu-i arătate aripile înfăşurătoare dezvoltate pentru bombă. Potrivit videoclipului Ministerului, compania a spus că a dezvoltat „o muniție de înaltă precizie” care transformă vechile bombe cu cădere liberă în arme care să alunece spre ținta lor.

Directorul fabricii a raportat cu mândrie lui Shoigu că productivitatea a crescut cu 40%, deoarece a trecut la producția 24/7.

Bronk observă că bombele FAB convertite pot fi folosite numai împotriva țintelor fixe, dar în războiul de uzură măcinat din est, principalele poziții ucrainene sunt în general cunoscute de ruși.

Avioanele rusești care trimit aceste bombe nu sunt invulnerabile. Forțele aeriene ucrainene au susținut că a doborât mai multe avioane de vânătoare Su-34 în ultimele săptămâni. Dar majoritatea apărării aeriene ucrainene nu are raza de acțiune pentru a lovi avioanele aflate la aproximativ 70 de kilometri distanță.

: „Apărarea noastră antiaeriană este din ce în ce mai puternică, dar totuși nu avem suficientă... Scopul lor nu este doar să ne lovească pozițiile din prima linie, dar și bombele cu alunecare ghidată zboară mai departe în spatele apărătorilor noștri pentru a lovi posturile de comandă din spate, din spate. provizii, muniție și așa mai departe” a declarat Ihnat pentru CNN

„Avioanele de atac Su-35 și Su-34 nu se apropie atât de aproape pe cât și-ar dori. Totuși, dacă am avea mai multă apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, am fi capabili să doborâm aceste avioane mai departe [de pe frontul nostru]”, a adăugat Ihnat.

Bronk spune că dezvoltarea bombelor le-a oferit rușilor o modalitate de a-și folosi forțele aeriene tactice (spre deosebire de bombardierele cu rază lungă de acțiune) mai eficient după rolul lor  limitat în prima fază a războiului. El spune că complexul american Patriot este singura apărare care are raza de a contracara amenințarea, dar ucrainenii au un număr limitat. Iar rachetele folosite de Patriots sunt insuficiente, având în vedere întârzierea în care Congresul SUA a adoptat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Oficialii ucraineni începând cu președintele Volodimir Zelenski au pledat aproape zilnic pentru arme de apărare aeriană cu rază mai lungă de acțiune pentru a evita amenințarea aeriană a Rusiei. Este puțin probabil ca aeronavele de luptă F-16 pe care piloții ucraineni se antrenează acum să iasă pe cerul Ucrainei până în a doua jumătate a anului, ceea ce ar putea obliga avioanele de luptă rusești să stea mai departe.

Între timp, forțele ucrainene de pe linia frontului, în special la Donețk, sunt expuse unui bombardament de lovituri aeriene rusești - uneori mai mult de 100 într-o zi, potrivit Statului Major ucrainean.

Așa cum rușii au distrus anterior pozițiile ucrainene cu artilerie intensivă, acum folosesc o aprovizionare aparent inepuizabilă din aceste bombe devastatoare pentru a lăsa forțele ucrainene descoperite și fără un loc unde să se adăpostească.

Alte stiri din Externe

Ultima oră