Cine a doborât zborul MH17? Presa olandeză a publicat concluziile anchetatorilor în cazul tragediei aviatice din Ucraina

13 Oct 2015
Cine a doborât zborul MH17? Presa olandeză a publicat concluziile anchetatorilor în cazul tragediei aviatice din Ucraina
Zborul MH17 prăbușit în iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK lansată dintr-o zonă controlată de rebelii proruși, scrie cotidianul olandez Volkskrant care citează trei surse care "au contribuit la finalizarea raportului" asupra prăbușirii aeronavei.
 
Biroul olandez pentru securitate (OVV) va publica raportul final în cazul prăbușirii, în vara anului 2014, în estul Ucrainei, a avionului Boeing aparținând Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17. Un raport preliminar al OVV a arătat în luna septembrie că avionul a fost doborât "de un număr mare de proiectile", ceea ce a ridicat suspiciuni că aeronava ar fi fost doborâtă cu o rachetă sol-aer.
 
Ancheta penală, coordonată de parchetul olandez, este realizată de experți olandezi, belgieni, ucraineni, australieni și malaezieni. Aceștia din urmă au anunțat la începutul lunii august că au identificat elemente care aparțin "probabil" unei rachete de tip BUK.
 
Amintim că o aeronavă Boeing-777, aparținând companiei Malaysia Airlines, care plecase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur având 298 de persoane la bord, s-a prăbușit în estul Ucrainei la 17 iulie 2014, într-o zonă controlată de rebelii proruși. Toți cei aflați la bord au murit. 
 
Kievul și Occidentul susțin că aeronava a fost doborâtă de rebeli cu o rachetă sol-aer BUK, adusă de pe teritoriul Federației Ruse. Moscova neagă orice implicare, atribuind Ucrainei întreaga responsabilitate pentru această tragedie.
 
În luna iulie 2015, rudele victimelor au intentat un proces unuia dintre liderii militanților separatisti – Igor Strelkov. El este acuzat de organizarea doborârii aeronavei și îi cer despăgubiri în valoare de 900 milioane de dolari.

Alte stiri din Externe

Ultima oră