Belgia vrea o CIA europeană

30 Noi 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Belgia vrea o CIA europeană


”Schimburile de informații în plan european nu sunt armonizate”, a declarat Michel la postul de radio RTL. ”Dacă serviciile de informații ar funcționa fără cusur în schimbul de informații, nu ar mai exista vreun atentat în lume. Dar nu există o uniformizare în schimbul de informații”, a adăugat acesta.
”Trebuie să înființăm cât mai repede posibil o agenție europeană de informații, o CIA europeană”, pentru a aduna toate informațiile referitoare la indivizii suspectați că ar avea tentații radicale și să îi demascăm pe cei care au intenții ostile, a spus Charles Michel.
Ancheta privind atentatele jihadiste de la 13 noiembrie de la Paris a scos la iveală problemele în cooperarea dintre serviciile secrete.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, a propus crearea unei agenții europene de informații. Dar punerea în practică a unei astfel de centrale ar necesita modificarea tratatelor Uniunii, și mai multe țări membre, începând cu Germania, nu și-au ascuns deloc reticența față de această idee.
”Nu ar trebui să risipim energia pe o Agenție europeană de informații. Nu îmi pot imagina că am putea renunța la suveranitatea națională” în materie, a reacționat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, care consideră că ar trebui ca europenii să se concentreze mai degrabă pe ameliorarea schimbului de informații dintre instituțiile deja existente.

Alte stiri din Externe

Ultima oră