China va finanţa cu 14,5 milioane de dolari căutarea avionului MH370

21 Noi 2015 | scris de Gabriela Antoniu
China va finanţa cu 14,5 milioane de dolari căutarea avionului MH370

China va contribui cu 20 de milioane de dolari australieni (14.5 millioane USD) la căutarea avionului malaezian dispărut MH370, anunţă guvernul de la Beijing pe site-ul oficial, conform Reuters.

Premierul chinez Li Keqiang a făcut anunţul la summitul liderilor din zona Asia-Pacific, în timpul întâlnirii cu omologul său australian Malcolm Turnbull. "China ia parte la această acţiune în semn de respect profund pentru oameni", a spus Li. "Sperăm că Australia şi Malaezia vor continua operaţiunile de căutare şi salvare şi va avea un dialog productiv cu China", a mai spus el.

Avionul malaezian MH370 a dispărut în martie anul trecut în timp ce efectua un zbor de la Kuala Lumpur la Beijing cu 239 pasageri la bord, plus echipajul. Operaţiunile de căutare au implicat peste 20 de ţări care au contribuit cu avioane, submarine, vapoare şi sateliţi. Conducătorii Chinei au spus că nu vor precupeţi nici un efort pentru căutarea avionului, mai ales că două treimi dintre cei aflaţi la bord erau chinezi.

Operaţiunile iniţiale de căutare, pentru care s-au cheltuit 120 de milioane de dolari australieni, s-au desfăşurat pe o suprafaţă 60.000 de km pătraţi, dar nici urmă de avion. Mai târziu, căutările au fost extinse pe alţi 60.000 de km pătraţi, acoperind 95% din culoarul de zbor al avionului, cu costuri de 50 de milioane dolari australieni.

La începutul acestui an, echipele de căutare au descoperit o bucată de aripă pe ţărmul insulei Reunion din Oceanul Indian, iar autorităţile au crezut că aceasta face parte din epava avionului malaezian dispărut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră