China: Porecla Kim cel Grăsuţ al III-lea, cenzurată pe internet

16 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
China: Porecla Kim cel Grăsuţ al III-lea, cenzurată pe internet

Coreea de Nord a cerut oficial Chinei ca oamenii să nu-l mai facă gras pe liderul de la Phenian, conform Associated Press. Kim cel Grăsuţ al III-lea este una dintre poreclele favorite, ca şi "Kim Grasul Grăsuţ", sau Kim Preaplin al III-lea.

Porecla este populară mai ales în rândul tinerilor chinezi, care tind să-l trateze cu dispreţ pe liderul nord-coreean.

Dr. Markus Bell, lector la  East Asian Studies at Sheffield University, spune că oficialii din China a trebuit să se conformeze cererii de la Phenian pentru a evita înrăutăţirea relaţiilor bilaterale.

El a declarat că relaţiile dintre Beijing şi Phenian au fost în ultima vreme tensionate, iar unii analişti sunt de părere că liderii chinezi şi-au cam pierdut răbdarea cu liderul nord-coreean. 

Dorinţa Beijingului de a-şi cenzura cetăţenii de dragul intereselor nord-coreene poate fi interpretat ca un gest de a ţine lucrurile sub control. China este silită să se detaşeze de un aliat pe care odinioară îl descria ca fiindu-i aproape precum buzele şi dinţii.

Purtătorul de cuvânt al ministrul chinez de externe, Geng Shuang, a declarat că guvernul de la Beijing îşi menţine angajamentul de a construi un mediu al opiniilor civilizat şi serios. "Dezaprobăm orice insulte sau remarci batjocoritoare din partea oricărei ţări", a mai spus el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră