CNN: Uitaţi de criza din Grecia, în China e mai rău!

08 Iul 2015
CNN: Uitaţi de criza din Grecia, în China e mai rău!
În loc să-şi concentreze atenţia pe criza de la Atena, investitorii ar trebui să fie mult mai îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în China. Shanghai Composite și Shenzhen Composite au scăzut cu aproximativ 30 % din maximele lor ceea ce îndreptăţeşte îngrijorările conform cărora stocurile chinezeşti sunt în aer. Guvernul Chinei ia măsuri pentru a minimiza orice efect negativ pe piață, dar care ar putea avea efecte inverse, scrie money.cnn.com, într-un articol intitulat " Criza din Grecia e nimic pe lângă ceea ce se întâmplă în China".

Prăbuşirea burselor chineze poate fi semnalul că la orizont se întrevede o criză mai gravă decât cea din Grecia, notează economictimes.com. "Unda de şoc la corecţia de pe piaţă nu a apărut încă", notează analişti de la Merrill Lynch . "Ne așteaptă o creștere mai lentă, câștiguri corporative mai scăzute și risc mai mare de criză financiară", prognozează aceştia.

Căderea continuă a acţiunilor chinezeşti se suprapune pe un sector de mărfuri la nivel mondial deja devastat, cu tarife la cupru, cărbune, gaze naturale și minereuri de fier ce se îndreptă spre valoarea cea mai mică din 2015. Cele două piețe sunt interdependente, iar slăbiciunea uneia se va răspândi invariabil la cealaltă. 

Acţiunile a peste 1.200 de companii au fost suspendate miercuri, reprezentând mult peste 40% din totalul de 2.808 companii tranzacţionate public, acesta fiind cel mai mare val de suspendări înregistrat vreodată pe piaţa de capital din China, scrie şi RFI.

Multe dintre companii nu au dezvăluit motivele din spatele suspendărilor de titluri, dar unele s-au referit la unele evenimente importante, precum restructurarea activelor sau plasamentele private de acţiuni. Potrivit relatărilor din presă, motivul ar fi protejarea acţiunilor de vânzările care au loc pe piaţa chineză, cu toate că Reuters a relatat că acele companii care vor fi descoperite că au solicitat suspendarea de la tranzcţionare a titlurilor fără un motiv serios vor fi amendate. Declinul a influenţat negativ şi bursa din Hong Kong, unde sunt listate multe dintre companiile cchineze, iar indicele Hang Seng este în coborâre cu 7,42%. Pierderile masive au loc chiar dacă Banca Chinei a anunţat miercuri dimineaţa că va monitoriza îndeaproape fluctuaţia acţiunilor şi va continua să susţină compania de stat China Securities Finance Corp, care furnizează împrumuturi pentru investiţii în acţiuni, pentru a proteja stabilitatea pieţei.

O cădere liberă în piața de valori din China ar putea amenința prosperitatea celei de-a doua mari economii a lumii şi ar putea avea efecte pe termen, scrie irishtimes.com.
Dar cifrele sugerează că prăbușirea pieței de valori - care a coborât cu 26 la sută în patru săptămâni - poate fi  mai mult o corecţie inevitabilă într-o piață în care sunt prezente multe dintre semnele clasice ale unei bule financiare.

Investiţiile în acţiuni au devenit, în ultimii ani, un joc preferat al clasei de mijloc din China și este clar că guvernul chinez trebuie să fie atent la fluctuaţiile de pe piață ce ar putea duce la dezechilibre majore pentru populaţie şi companii. Guvernul de la Beijing a luat serie de măsuri pentru a evita colapsul: reducerea ratei dobânzii, utilizarea fondurilor de pensii de stat pentru a sprijini piața, anunțând şi deschiderea unei anchete împotriva acţiunilor speculative care au condus la căderea burselor.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră