China ajută Rusia să realizeze „cea mai mare expansiune militară din epoca sovietică”, spune Washington

13 Apr 2024
China ajută Rusia să realizeze „cea mai mare expansiune militară din epoca sovietică”, spune Washington

Ca exemple de sprijin al Beijingului pentru complexul militar-industrial al Rusiei, un înalt oficial american a citat achizițiile masive de către Moscova de componente electronice, mașini-unelte și explozibili din China, scrie Le Figaro

China ajută Rusia să realizeze „cea mai mare expansiune militară din epoca sovietică și într-un ritm mai mare decât credeam că este posibil” la începutul războiului din Ucraina , a avertizat vineri un înalt oficial american. În schimb, Statele Unite încurajează Beijingul să joace „un rol constructiv” în conflict, a spus el, adăugând: „Sperăm că aliații noștri ni se vor alătura” . Americanii speră în special că țările europene vor face presiuni asupra Chinei pentru a-și reduce sprijinul militar pentru Rusia.

Acest apel vine în timp ce cancelarul german Olaf Scholz, a cărui țară are legături economice deosebit de strânse cu China, urmează să meargă acolo de sâmbătă pentru o vizită de trei zile. Ca exemple de sprijin al Beijingului pentru complexul militar-industrial rus, un alt oficial de rang înalt american a citat achizițiile masive de către Moscova de componente electronice, mașini-unelte și explozivi chinezi, adăugând că, altfel, „entități companii chineze și ruse lucrau pentru a produce împreună drone pe pământul rusesc. . Cei doi oficiali americani citați au cerut anonimatul.

În detaliu, informațiile disponibile administrației Biden arată că în ultimele trei luni ale anului 2023, „mai mult de 70% din importurile de mașini-unelte ale Rusiei au venit din China” , ceea ce, potrivit acestora, le-a permis rușilor să-și mărească producția de rachete balistice.

„Convingeți China să nu mai ajute Rusia să-și reconstruiască baza militaro-industrială”

Americanii au numit compania chineză Dalian Machine Tool Group printre furnizorii Rusiei. Înalții oficiali deja citați au mai indicat că grupurile Wuhan Global Sensor Technology, Wuhan Tongsheng Technology și Hikvision au furnizat sisteme optice utilizate, de exemplu, în tancurile rusești. Ei au dat, de asemenea, numele companiilor chineze iRay Technology și North China Research Institute of Electro-Optics.

China livrează și Rusiei, conform aceleiași surse, motoare de drone și sisteme de propulsie pentru rachete de croazieră, precum și nitroceluloză, un material folosit de Rusia la fabricarea muniției de artilerie. „Știm, de asemenea, că China oferă Rusiei imagini de recunoaștere pentru războiul său împotriva Ucrainei ”, a spus înalt oficial citat deja. „Una dintre cele mai decisive modalități de a ajuta Ucraina astăzi este de a convinge China să nu mai ajute Rusia să-și reconstruiască baza militaro-industrială ”, a comentat celălalt oficial american de rang înalt.

Statele Unite și-au sporit recent avertismentele către Beijing, iar problema sprijinului militar pentru Rusia a fost, de exemplu, în meniul unei conversații recente dintre Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping. Președintele american se prezintă drept principalul aliat al Ucrainei de la invazia Rusiei, dar politica sa se confruntă cu opoziția republicană din Congres. Dreapta americană a blocat de luni de zile votul pentru fondurile suplimentare destinate sprijinului militar la Kiev.

Alte stiri din Externe

Ultima oră