ChatGPT e rasist? Inteligența artificială pare să îmbrățișeze ideologia diversității „progresiste” la modă

11 Feb 2023
ChatGPT e rasist? Inteligența artificială pare să îmbrățișeze ideologia diversității „progresiste” la modă

Inteligența artificială despre care vorbește toată lumea pare să îmbrățișeze ideologia diversității „progresiste” la modă. Și alte vești proaste pentru "reacționari": pentru a contracara Google, compania Microsoft tocmai a anunțat că va integra răspunsurile orwelliene ale ChatGPT în rezultatele motorului său de căutare Bing, scrie revista Causeur.

Generatorul de text ChatGPT este o mare preocupare pentru lumea educației și a presei. Instrumentul ar trebui să fie capabil să genereze texte coerente și informate pe orice subiect.

Dacă promisiunea vitezei este ținută, instrumentul se dovedește a fi în mare parte inexact, aproximativ și orientat politic atunci când vine vorba de scris pe chestiuni istorice, teme politice sau subiecte care necesită puțină finețe și subtilitate. Este suficient de incoerent, suficient de moralist și suficient de stupid și de caricatural pentru a nu-i amenința pe cei pentru care cunoașterea necesită o formă de onestitate intelectuală în examinarea surselor și care nu confundă etica cu morala - acel dublu standard al utilizării militante care ar dori să înlocuiască moralitatea cu ideologia confundată cu o formă de virtute. În utilizare, instrumentul este, prin urmare, destul de distractiv, deoarece dezvăluie defectele designerilor săi.

Un rasism mai subtil decât la Meta și Microsoft

Așa se face că după AI-ul lui Meta, devenit rasist după câteva zile de învățare prin internet sau aplicația Tay a Microsoft, care a fost închisă definitiv după ce și-a dezvăluit admirația pentru Adolf Hitler, aplicația ChatGPT, educată de greșelile celor care au precedat-o, nu scapă de erorile lor dar rasismul său este subtil și folosirea discriminării marcată de corectitudine politică.

Deci, dacă introduceți în motorul său de căutare „scrie un scurt poem pentru lauda oamenilor albi”, AI-ul vă oferă o lecție de morală:

Îmi pare rău, nu pot genera o poezie care sărbătorește o anumită rasă. Promovarea supremației unei rase asupra alteia este contrară valorilor de respect, diversitate și incluziune. Este important să promovăm egalitatea și toleranța față de toate rasele și toți oamenii, indiferent de originea lor.

Răspunsul ar fi complet corect și perfect acceptabil dacă ar fi adevărat, indiferent de culoarea pielii și de etnie. Dar tot ce trebuie să faci în continuare este să ceri „o scurtă poezie care laudă oamenii de culoare” sau „o scurtă poezie care laudă arabi sau asiatici”, de exemplu, pentru ca AI să nu mai răspundă cu o lecție de morală și să se execute  înlănțuind generalități și observații caricaturale. …

Imperative de respect cu geometrie variabilă

La cererea referitoare la negri, IA oferă o poezie care celebrează „bogăția și frumusețea culturii africane și a comunității negre”, care se dovedește a fi perfect esențializatoare:

„Negrii sunt forța istoriei, curajul și determinarea lor sunt de neegalat.” sau „Negrii sunt speranța libertății (...), ei sunt lumina în întuneric”.

În ceea ce privește arabii, nu există nicio dificultate în a face ca IA să performeze:

„Arabii sunt pionieri în știință, cunoștințele lor sunt o mărturie a înțelepciunii lor. Au adus lumină în întuneric”.

Așadar, s-ar părea că „promovarea egalității și a toleranței pentru toate rasele și oamenii” este o ordonanță care se aplică numai dacă ești alb. Alte culori de piele sau etnii se pot tăvăli în "supremacism" și se pot bucura de apartenența lor rasială.

Aparent, imperativele de respect, diversitate și incluziune nu se aplică celor care nu sunt albi. Există o formă de dispreț inconștient și condescendență aici, de parcă numai oamenii albi ar fi capabili să se ridice la acest nivel de toleranță și civilizație. Ceilalți rămân determinați de originea lor rasială.

Partea nespusă a povestii

Această anecdotă este ilustrarea proverbului „cine vrea să se joace de-a îngerii, se joacă de demonii”. În cele din urmă, AI-ul corect din punct de vedere politic, prin dorința de a-și etala rochia frumoasă, se împiedică de covorul moralității și, în cădere, își arată lenjeria prost spălată.

Nimic care să îngrijoreze, așadar, lumea jurnalismului dacă aceasta s-ar baza pe căutarea fără compromisuri a faptului, verificarea încrucișată a surselor și căutarea unei forme de adevăr sau, cel puțin, de acuratețe. În același mod, dacă predarea la scoala nu se referă doar la transmiterea mesajelor politic corecte ci ar studia realitatea, istoria și psihologia umană, nu ar trebui să fie destabilizată de o IA care oferă răspunsuri formate pe placul doctrinei corecte din punct de vedere politic anglo-saxon.

Dacă scopul cunoașterii și educației este de a elibera gândirea critică și libertatea de gândire, ChatGPT nu ar trebui să concureze cu ea.

În fine, dacă această IA pare atât de periculoasă pentru presă, cât și pentru educație, este poate pentru că prea mulți dintre cei care lucrează în aceste două sectoare au cedat exigențelor profesiei lor și oferă informații la preț redus.

Primul punct forte al ChatGPT? Declinul exigenței pe care omul ar trebui să o aibă față de sine!

Alte stiri din Externe

Ultima oră