Cele mai puternice 23 de naţiuni din lume. Motivaţiile din spatele clasamentului

15 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cele mai puternice 23 de naţiuni din lume. Motivaţiile din spatele clasamentului

 

Statele Unite şi-au păstrat statutul de cea mai puternică naţiune din lume, în ciuda scăderii respectului faţă de cei care le conduc, conform US News şi World Report, care au dat publicităţii studiul anual "Cele mai bune ţări", relatează businessinsider.com

Organizaţia media a evaluat 80 de ţări, ţinând cont de mai multe criterii, inclusiv istoria culturală, cetăţenia şi calitatea vieţii. Un alt criteriu-cheie a fost "puterea" unei ţări, evaluată în funcţie influenţa politică şi economică, precum şi de alianţele internaţionale şi militare. 

Peste 21.000 de persoane - lideri din mediul de afaceri, elite şi cetăţeni obişnuiţi- au fost chestionaţi pentru a stabili cum sunt percepute naţiunile la nivel global.

SUA sunt percepute ca fiind cele mai puternice, urmată îndeaproape de Rusia, apoi de Marea Britanie. Clasamentul include şi alte ţări precum Pakistan,Turcia şi Israel.

Dar iată clasamentul, în ordine inversă: 

23. Qatar- Este una dintre ţările Orientului Mijlociu din top 23 cele mai puternice naţiuni. Qatar  este cea mai bogată ţară din lume în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor, datorită zăcămintelor sale de petrol. În ultimul an însă, scăderea preţului la petrol a lovit în economia Quatarului, determinând o scădere a veniturilor.
22. Spania — Intrarea sa în UE, în 1986, a reprezentat un salt în modernizarea infrastructurii, industriei şi politicii economice, conform US News.
21. Olanda — Ţara în care îşi au sediul Curtea Internaţională de Justiţie şi Tribunalul de la Haga, joacă un rol important pe scena mondială.
20. Pakistan — Instabilitatea politică, corupţia şi lupta cu extremismul au împiedicat această ţără să ocupe un loc fruntaş în clasamentul celor mai puternice naţiuni. În schimb, creşterea economică s-a diminuat în contextul în care economia, bazată pe exporturi, nu a reuşit să atragă investiţii străine.
19. Suedia — În ciuda rădăcinilor militariste, Suedia a renunţat să investească masiv în forțele sale armate în favoarea unui angajament față de drepturile omului și a durabilității. Interesul faţă de bunăstarea cetățenilor săi a obţinut respect pe scena mondială, dar ar putea duce la o lipsa de influenţă.
18. Italia —  Deşi s-a confruntat cu un an politic tumultos, soldat cu demisia premierului Renzi şi desemnarea unui nou guvern, Italia şi-a păstrat statutul de una dintre cele mai puternice naţiuni din lume, fiind a treia cea mai mare economie din eurozonă.
17. Australia — În ciuda poziţiei a 17-a la nivel mondial, Australia se distinge prin calitatea vieţii.
16. India — Mare parte din 2016, India,cea mai mare democrație din lume, a fost şi ţara cu cea mai rapidă creştere economică la nivel mondial. Cu toate acestea, recenta criză de numerar  a fost o lovitură pentru economie, provocând pierderea a 11 miliardari și a 86% din cash-ul circulant.
15. Elveţia — Mica ţară europeană a fost desemnată cel mai bun loc din lume în care să trăieşti. Din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, este a 11-a cea mai bogată ţară din lume şi este foarte atractivă pentru oamenii de afaceri datorită taxelor scăzute pentru corporaţii. La Geneva, se află unul dintre principalele sedii ale ONU.
14. Iran — Mult timp, puterile globale au fost interesate de Iran datorită poziției sale strategice în Orientul Mijlociu și resurselor abundente de petrol și alte zăcăminte naturale, conform US News.
13. Turcia —  Ca poartă între Orientul Mijlociu şi UE, relaţiile dintre cele două părţi au devenit importante la nivel mondial din cauza conflictelor din ţările din apropiere. Marea Britanie a susţinut Turcia pentru a deveni membră UE, dar tensionarea relaţiilor dintre Turcia şi câteva ţări din UE ar putea întârzia procesul de aderare.
12. Canada — A fost desemnată a doua cea mai bună ţară din lume în care să trăieşti, dar la capitolul putere nu ocupă acelaşi loc, în ciuda că este cel mai mare partener comercial al SUA.  
11. Coreea de Sud —  Având o relaţie contondentă cu vecina sa Coreea de Nord, Coreea de Sud a primit adesea sprijin politic şi miliotar din partea superputerilor lumii, Este una dintre cele mai mari rezerve de investiţii străine din lume şi este  al şaselea cel mai mare exportator la nivel mondial.
10. Emiratele Arabe Unite — este unul dintre cei mai mari importatori de armament din lume, după Arabia saudită şi ocupă locul doi în rândurile ţărilor arabe la capitolul cel mai mare buget alocat apărării.
9. Arabia Saudită — Rezervele sale de petrol o ajută să devină cea mai bogată şi mai puternică naţiune din Orientul Mijlociu. Dtatul din Golf este considerat un aliat apropiat al SUA, Marii Britanii şi al altor ţări occidentale.
8. Israel — Pentru o ţară cu doar 8 milioane de locuitori, influenţa Israelului la nivel mondial este foarte larg răspândită. În ciuda conflictului cu Palestina, Israelul are o economie puternică, precum şi un nivel ridicat de educaţie şi al veniturilor cetăţenilor.  
7. Japonia — Este  una dintre cele mai avansate naţiuni ale lumii din punct de vedere tehnologic. Economia Japoniei este a treia cea mai mare din lume şi şi-a revenit după tsunami din 2011, care i-a afectat industria şi infrastructura.
6. Franţa —  Cu un PIB pe cap de locuitor de 42.384 de dolari, Franţa are una dintre cele mai mari economii din Europa. Este, de asemenea, unul dintre marii exportatorii de armament din lume. Influenţa sa la nivel mondial s-a extins datorită ştiinţei, politicii, economirei, şi, probabil, mai presus de toate, datorită culturii.
5. Germania —  Considerată adesea motorul Europei, rolul Germaniei la nivel mondial a crescut semnificativ după reunificarea din 1990.
4. Marea Britanie —  "Este o națiune foarte dezvoltată, care exercită o influență economică, politică, științifică și culturală internațională considerabilă", scrie US News. Deși nu se cunoaște modul în care ieșirea din Uniunea Europeană va afecta statutul țării, națiunea pare să fi rezistat până în prezent  șocului rezultatului referendumului privind ieşirea din UE.
3. China — Creşterea Chinei este remarcabilă. Cu 1,4 miliarde de locuitori, China are deja cea mai mare armată din lume, iar experţii prevăd că până în 2050 va avea şi cea mai mare economie.
2. Rusia — Şi-a valorificat resursele naturale pentru a deveni una dintre cele mai bogate națiuni ale lumii. Cheltuielile sale militare, ca procent din PIB continuă să le depăşească pe cele ale unor țări din NATO, la o distanță considerabilă. Rusia alocă în prezent 5,4% din PIB pentru apărare. Pentru comparaţie, SUA alocă doar 3,3% din PIB.

1. Statele Unite ale Americii - Aproape 75% dintre respondenți au declarat că au pierdut "ceva respect" faţă de conducerea SUA, după alegerile prezidențiale, dar țara este în continuare pe locul 1. Influența sa economică, politică, culturală și artistică modelează lumea, iar un buget de apărare mamut,de aproximativ 600 de miliarde dolari, precum şi economia le plasează pe primul loc în topul naţiunilor cele mai puternice.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră