CEDO: Iisus şi Fecioara Maria pot fi folosiţi în reclame comerciale

31 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
CEDO: Iisus şi Fecioara Maria pot fi folosiţi în reclame comerciale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului apără și legitimează utilizarea simbolurilor religioase în publicitate și condamnă Lituania pentru că a amendat o companie care a folosit imaginile lui Isus și Fecioarei Maria în reclame online, relatează La Stampa.

Conform judecătorilor, amenda aplicată pentru "ofensarea moralităţii publice" a încălcat dreptul la liberă exprimare. Faptele datează din 2012, când, o companie din Lituania producătoare de haine, a lansat o campanie publicitară folosind imaginea unui bărbat și a unei femeie cu un halo deasupra capulu, el în blugi și tatuat, ea cu o rochie albă și un colier cu margele, însoțite de propozițiile "Isuse, ce pantaloni!", "Dragă Maria, ce rochie!" Și "Isus și Maria, ce purtați!". 

Reclamele au declanșat o serie de proteste trimise Agenției Naționale pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, care a concluzionat că acestea nu au respectat religia și au încălcat morala publică. Compania a fost amendată cu 580 de euro . 

În hotărârea pronunțată miercuri de Curtea de la Strasbourg, judecătorii au susţinut că autoritățile lituaniene trebuia să furnizeze motive relevante și suficiente că astfel de reclame ar fi contrare moralității publice. Dar, în acest caz, motivele prezentate de „autoritățile sunt vagi și nu explică cu suficientă precizie că folosirea simbolurilor religioase în publicitate a fost ofensatoare.“ 

Curtea critică autoritățile din Lituania deoarece au considerat că reclamele promovează un stil de viață incompatibil cu principiile unei persoane religioase“, fără a explica ce stil de viață a încurajat și modul în care textele şi fotografiile în cauză au fost încurajatoare . De asemenea, judecătorii critică faptul că singurul grup religios consultat de Agenţia Naţională pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor pentru a judeca cazul a fost unul catolic.

Hotărârea CEDO va deveni definitivă în trei luni, dacă părțile implicate nu vor face apel, 

  

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră