Ce nu știm despre Vladimir Putin. BBC dezvăluie secretele liderului de la Kremlin (VIDEO)

26 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Ce nu știm despre Vladimir Putin. BBC dezvăluie secretele liderului de la Kremlin (VIDEO)

Omul de afaceri Sergei Kolesnikov, acum în exil, a declarat pentru emisiunea Panorama de la BBC că a strâns foarte mulți bani de la persoane extrem de bogate, care credeau că vor ajuta sistemul de sănătate. Doar că banii nu au ajuns la bolnavi, fiind deturnați pentru construcția pe coasta de sud a Mării Negre a palatului de un miliard de dolari al lui Vladimir Putin.

BBC susține că a intrat în posesia mai multor documente care demonstrează cum milioane de dolari au fost deturnate spre acest palat, care a fost construit în primul mandat al lui Putin.

Sergei Pugachev, un alt oligarh rus care l-ar fi ajutat pe Vladimir Putin să devină președinte, le-a spus jurnaliștilor BBC că liderul rus "a fost preocupat de la început să facă avere".

Putin, acuzat de corupție

Adam Szubin, un înalt responsabil al Trezoreriei Statelor Unite, a declarat, tot în cadrul emisiunii BBC Panorama, că Vladimir Putin este "corupt".

"Am văzut că și-a îmbogățit prietenii, aliații săi apropiați și i-a marginalizat pe cei pe care nu-i consideră prieteni, folosind resursele statului. Fie că aceasta este bogăția energetică a Rusiei sau sunt alte contracte de achiziții publice, el le distribuie celor pe care-i consideră că îl vor servi în detrimentul altora. Pentru mine, acest lucru este exact ceea ce se numește corupție", a spus subsecretarul al Trezoreriei însărcinat cu lupta împotriva terorismului.

Este pentru prima dată când administrația SUA îl acuză pe Putin în termeni atât de expliciți.

Szubin nu a vrut să comenteze un raport secret al CIA care, în 2007, a estimat averea lui Putin la aproximativ 40 de miliarde de dolari, dar a precizat că președintele rus deține o avere secretă "de mai mulți ani".

"El ar primi un salariu de aproximativ 110.000 de dolari pe an. Acest lucru nu se potrivește cu adevărata sa situație financiară și el are o lungă experiență de a masca starea reală a finanțelor sale", a spus Szubin, potrivit The Independent.

Despre dezvăluirile BBC, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a declarat că niciuna dintre ele nu merită un comentariu "deoarece sunt pură ficțiune".

Informațiile financiare publice despre Putin arată un om cu mijloace modeste. În aprilie, Putin a declarat venituri pe 2014 de 7,65 milioane ruble (119.000 dolari). El a enumerat că deține două modeste apartamente și o parte dintr-un garaj de parcare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră