Ce au vorbit Joe Biden și Benjamin Netanyahu după atacul Iranului asupra Israelului

14 Apr 2024
Ce au vorbit Joe Biden și Benjamin Netanyahu după atacul Iranului asupra Israelului

Președintele american a asigurat încă o dată „angajamentul neclintit al Statelor Unite față de securitatea Israelului”. Cu toate acestea, el s-ar fi calificat afirmând că nu va participa la o ofensivă militară împotriva Republicii Islamice Iraniene, scrie Le Figaro

Un atac fără precedent. În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, Republica Islamică Iran a trimis sute de drone și rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului său din Damasc, care a făcut mai mulți morți la 1 aprilie. „Desfășurată în baza articolului 51 din Carta Națiunilor Unite referitoare la autoapărare, acțiunea militară a Iranului este un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc ”, a explicat misiunea iraniană la ONU.

După ce a descris acest atac drept „nerușinat” , președintele american Joe Biden a vorbit peste noapte cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Acest schimb a avut loc la sfârșitul „deliberărilor cabinetului de securitate și cabinetului de război ”, a spus liderul israelian.

Șeful statului american a indicat, într-un comunicat de presă, că i-a reafirmat lui Benjamin Netanyahu „angajamentul neclintit al Statelor Unite față de securitatea Israelului” . „I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a contracara atacurile fără precedent, trimițând un mesaj clar inamicilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului” , a adăugat el. El a subliniat, de asemenea, că forțele americane au ajutat la doborarea „aproape tuturor” dronelor și rachetelor care vizau Israelul. Contraamiralul Daniel Hagari, într-o adresă televizată, a declarat că Israelul și aliații săi au interceptat „99% din lovituri” .

Frică

Potrivit presei americane Axios și CNN , Joe Biden l-a asigurat, de asemenea, pe prim-ministrul israelian că Statele Unite s-au opus și nu vor participa la o ofensivă militară împotriva Iranului. Potrivit postului american, președintele american i-a spus lui Netanyahu că ar trebui să considere evenimentele din această sâmbătă ca o victorie în sine, arsenalul iranian și-a demonstrat ineficacitatea. Potrivit postului american NBC, președintele american și-a exprimat într-adevăr teama că Israelul îl va trage într-un conflict regional mai larg pe care Statele Unite nu-l doresc. La rândul său, canalul israelian Channel 12 a raportat în cele din urmă că Israelul va oferi un răspuns militar la atacul iranian în decurs de 24 de ore.

Alte stiri din Externe

Ultima oră