CCR-ul Republicii Moldova a respins sesizarea socialiștilor

22 Ian 2016 | scris de Cristi Ionescu
CCR-ul Republicii Moldova a respins sesizarea socialiștilor

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a respins ca inadmisibilă sesizarea depusă de un grup de parlamentari socialiști privind procedura de învestire a noului cabinet de miniștri. Înalta Curte precizează că prin natura sa juridică, hotărârea parlamentului privind învestirea guvernului nu are caracter normativ. Ea constituie o expresie a voinței politice a legislativului, prin care se acordă vot de încredere programului de activitate și întregii liste de miniștri a guvernului.

Autorii sesizării susțineau că nu au avut suficient timp la dispoziție pentru a analiza programul de guvernare și lista membrilor guvernului, fiindu-le refuzată de către plenul parlamentului o pauză de trei ore și fiind lipsiți de posibilitatea de a pune întrebări. În sprijinul pretențiilor lor, autorii sesizării au invocat 'lipsa de legitimitate și ponderea incertă' a guvernului învestit, precum și 'legitimitatea redusă a parlamentului', anexând la sesizare un sondaj de opinie și articole de presă.

Socialiștii, în frunte cu liderul lor Igor Dodon, au depus sesizarea în joi, în timpul celei de-a doua zile de proteste declanșate în urma învestirii, miercuri seara, a guvernului Pavel Filip și organizate de Platforma Civică 'Demnitate și Adevăr', Partidul Nostru al lui Renato Usatîi și Partidul Socialiștilor (PSRM).

Alte stiri din Externe

Ultima oră