Casa în care stă fugarul Ianukovici, descoperită de jurnaliştii ucraineni

12 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Casa în care stă fugarul Ianukovici, descoperită de jurnaliştii ucraineni

Reporterii TSN au mers în Rostov-pe-Don la o adresă furnizată autorităţilor ucrainene de însuşi Viktor Ianukovici, atunci când a fost chemat la Procuratura Generală a Ucrainei, pentru a fi audiat în legătură cu o serie de infarcţiuni pentru care este cercetat de către autorităţile ucrainene, scrie www.tsn.ua, citat de Rador..

Conform postului TSN, locuinţa lui Viktor Ianukovici se află într-o zonă în care mai sunt doar șapte case, aflate în spatele unui gard foarte înalt şi învecinate cu Institutul de Drept al Ministerului de Interne din Rusia, cunoscut ca „școala de poliție rusă”. În această zonă, o casă poate fi cumpărată cu 60 de milioane de ruble rusești sau circa 1 milion de euro, iar localnicii spun despre acest teritoriu că este un „orăşel VIP”. 

Printre vecinii fostului preşedinte ucrainean se numără un colonelul din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), un om de afaceri foarte bogat, consilierul guvernatorului din Rostov și primarul unui oraș din Rusia.

Ianukovici a fost ales în funcția de președinte al Ucrainei în 2010, după un al doilea tur de scrutin extrem de disputat în fața unei alte figuri proeminente ale Revoluției oranj, Iulia Timoșenko. În iarna 2013-2014, după ce în prealabil a refuzat unilateral semnarea Acordului de asociere al Ucrainei la UE (parte a Parteneriatului Estic, Ianukovici a fost ținta unor proteste pro-europene de masă, care s-au soldat în cele din urmă cu demiterea sa și preluarea interimatului funcției de președinte de către speakerul Oleksandr Turcinov (22 februarie 2014).

La 22 februarie 2014, președintele Ianukovici a părăsit capitala Kiev pentru a participa la un congres pro-rus la Harkov. Într-un discurs preînregistrat, el a afirmat că nu intenționa să demisioneze. Totuși, Ianukovici nu s-a mai dus la congresul de Harkov, în timp ce în presă apăreau deja relatări despre faptul că ar fi fugit într-o direcție necunoscută, cel mai probabil Rusia.

După câteva zile de incertitudine, timp în care a fost dat în urmărire internațională pentru genocid, Ianukovici a susținut o conferință de presă în orașul rus Rostov pe Don în care blama noua putere "profascistă"de la Kiev pentru lovitură de stat."Evenimentele care afectează în prezent Crimeea sunt o reacție naturală față de o uzurpare a puterii", declara Ianukovici, referindu-se la intervenția pro-rusă din Crimeea.

În octombrie 2014, preşedintele rus Vladimir Putin recunoştea că l-a ajutat să fugă pe Ianukovici. "Nu vă ascund faptul că l-am ajutat pe Viktor Ianukovici să se refugieze în Crimeea. La acea vreme, Crimeea făcea parte din Ucraina", a declarat Putin, precizând că, după câteva zile, preşedintele ucrainean de la acea vreme a ajuns în Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră