Casa Alba sustine Grecia. Americanii sunt iritati de pozitia Germaniei

08 Iul 2015
Casa Alba sustine Grecia. Americanii sunt iritati de pozitia Germaniei
Americanii insista pentru rezolvarea crizei din Grecia dar Germania pare sa ignore acest lucru.
Ieri , Tsipras a vorbit la telefon cu presedintele american iar acesta a sunat-o pe Merkel.
Nu e ceva neobisnuit in acest lucru dar uimeste faptul ca aceste discutii au fost facute publice de Casa Alba.
SUA nu se mai ascund in a sustine fatis cererile Greciei, sustinerea e publica si transmite mesajul ca Administratia americana e nemultumita de atitudinea Germaniei. Presa americana, la unison, reaminteste ca in 1953 puterile aliate au iertat Germania de toate datoriile tocmai in ideea de a o ajuta sa depasesca dificultatile economice.

Altfel spus,iritarea americanilor este tot mai vizibila dar Germania insista pe un plan de reforme in grecia dar pe care Tsipras il considera tot un fel de austeritate. Si ce face Uniunra Europeana? Presedintele Comisie Europene Jean Claude Juncher are o pozitie ambigua dar insista si el pe returnarea datoriei iar polonezul Donald Tusk,seful Consiliul Europei, se remarca mai ales prin absenta.
Acum nimeni nu-si face iluzii ca  altcineva decat Germania are cuvantul decisiv si de aici si reactiile americane care vizeaza aceasta tara.

In discursul din Parlamentul European, Tsipras nu a schimbat tonul din ultima luna aratand ca guvernul sau respinge ideea ca Grecia sa ramana in continuare”un teren de experimentare a austeritatii”. El a explicat ca banii veniti de la creditori au salvat bancile straine si grecesti dar nu au ajuns la cetatenii greci.

Cum UE a cerut ca pana vineri un plan de redresare-dar oficialii de la Bruxelles insista pe austeritate- e clar ca nu exista prea multe sanse pentru o intelegere. Grecia si, indirect, SUA pledeaza pentru o stergere a unei parti din datorie iar UE raspunde ca se ia in calcul,in continuare, iesirea Atenei din zona euro.`

De aici si iritarea americanilor care vad in aceasta varianta o lovitura data echilibrului geostrategic din zona dar si un exces de independenta din partea Germanie, exces care da de gandit Americii. Daca nu cumva americanii se gandesc la acest lucru de mai mult timp... 

Alte stiri din Externe

Ultima oră