Care a fost primul lucru pe care l-a promis noul preşedinte al Parlamentului European. Cine este noul şef italian

18 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
Care a fost primul lucru pe care l-a promis noul preşedinte al Parlamentului European. Cine este noul şef italian

Bătălia pentru sediului Parlamentului European (PE) revine adeseori în actualitate. Există numeroase voci care se pronunţă în favoarea unui sediu unic, la Bruxelles. La ora actuală, Parlamentul European funcţionează în două sedii, aflate în ţări diferite.

Potrivit tratatelor europene, PE are sediul la Strasbourg, unde trebuie să se țină 12 sesiuni plenare anual. În restul timpului, eurodeputații lucrează la Bruxelles, în special în comisii și în reuniunile grupurilor politice. 

Ce spun oponenţii

Cei care se opun acestei stări de fapt şi doresc un sediu unic, la Bruxelles, invocă în primul rând  costul financiar și ecologic al acestei transhumanțe permanente, precum și faptul că imensa clădire de la Strasbourg este folosită numai patru luni pe an. Dar pentru a putea pune în practică această modificare este nevoie de schimbarea tratatelor,  ceea ce presupune unanimitatea celor 28 de state membre.

Ce a promis Tajani

Ei, bine, italianul Antonio Tajani, care a fost ales, marţi, preşedinte al Parlamentului European, i-a făcut să răsufle uşuraţi pe susţinătorii menţinerii sediului de la Strasbourg, căci prima sa promisiune a fost legată de acesta.

Întrebat în cursul unei conferințe de presă organizate după alegerea sa la conducerea PE,  Tajani a ținut să îndepărteze orice îndoială legată de intențiile sale de a muta sediul instituției, scrie dna.fr. "În ce privește sediul de la Strasbourg, există un tratat, există Curtea de Justiție care a spus ce trebuie să facem, deci trebuie să respectăm regulile. Voi respecta întotdeauna regulile tratatelor", a declarat el.

Ce s-a întâmplat înaintea votului

Marți, într-o scrisoare adresată fiecăruia dintre cei șase candidați la şefia PE,  dată publicității în ziua alegerii președintelui de către cei 751 de eurodeputați prezenți în sala de ședințe de al Strasbourg, mai mulți aleși ai capitalei alsaciene și-au exprimat îngrijorarea. "S-ar părea că v-ați pronunțat, la fel ca toți ceilalți candidați, în favoarea unui sediu unic al Parlamentului European la Bruxelles", au scris aceştia.

"Suntem deosebit de surprinși de această exprimare care contravine respectării dreptului și tratatelor", au subliniat primarul Strasbourgului, Roland Ries, președintele eurometropolei Strasbourg, Robert Herrmann, fosta eurodeputată Catherine Trautmann și președintele regiunii Grand Est, Philippe Richert.

Fostul președinte al Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a apărat menținerea actualei situații.

Curtea de Justiție de la Luxembourg a respins, de altfel, la sfârșitul lui 2012, în numele respectării tratatelor europene, o inițiativă anti-Strasbourg care viza reducerea numărului sesiunilor anuale din capitala Alsaciei.

Rol în BREXIT

Potul de televiziune britanic Skz News scrie că înțelegerea dintre Partidul Popular European (PPE) și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), încheiată marți la Strasbourg înaintea votului pentru președinția Parlamentului European, prevedea ca, în cazul în care candidatul PPE Antonio Tajani câștiga scrutinul, el va cere ca PE să fie inclus pe deplin în toate negocierile referitoare la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Tajani a fost de acord în pactul cu ALDE ca rezoluția PE privind Brexitul, care va fi elaborată după declanșarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona de către Marea Britanie, să sublinieze rolul PE în negocierile pentru Brexit.

 

 

Euroscepticii şi Parlamentul European

Pentru eurosceptici, Parlamentul European este o instituție ce reprezintă tot ceea ce ei consideră greșit în Uniunea Europeană — lipsa reprezentativității, o instituție ineficientă, care cheltuie prea mult — însă ea, cu noul președinte care este ales marți, va juca un rol crucial în ieșirea Marii Britanii din UE, scrie sursa citată.

Cândva considerat un simplu forum de dezbatere, Parlamentul European are o importanță din ce în ce mai mare. PE trebuie să ratifice legislația UE, iar președintele său supervizează toate actele legislative care determină politicile publice în UE. 

 

Cine este Tajani

Italianul Antonio Tajani, membru al Grupului Partidului Popular European (Creștin-Democrat), s-a născut la 4 august 1953, la Roma.

A absolvit Liceul Torquato Tasso, cu specializare în studii clasice, și este licențiat în Drept al Universității La Sapienza din Roma, potrivit CV-ului de pe site-ul PE.

Fost jurnalist al audiovizualului italian (RAI), apoi al cotidianului Il Giornale, membru fondator al partidului Forza Italia, al fostului premier italian Silvio Berlusconi, Tajani este considerat "umbra lui Berlusconi" la Bruxelles şi în cadrul Partidului Popular European (PPE), scrie cotidianul francez Liberation. Presa comentează că Tajani respectă la literă consemnele lui Berlusconi: costume închise la culoare, sobre, cravată discretă şi strângere de mână puternică.

Și-a început cariera ca ofițer al Forțelor Aeriene Italiene (1974-1975), fiind apoi trimis special în Liban, în Uniunea Sovietică și în Somalia (1983-1987) și director al biroului editorial din Roma al cotidianului ''Il Giornale'' (1987-1993).

Începând cu anul 1994, a deținut mai multe funcții în instituții europene, cum ar fi: membru al PE (1994-2008); vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu transporturile (2008-2010); vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu industria și cu antreprenoriatul (2010-2014); vicepreședinte al PE (din 2014).

Începând cu anul 2002, este vicepreședinte al Partidului Popular European, iar din 2014, este membru al Comitetului Executiv al formațiunii politice Forza Italia.

A primit numeroase distincții, printre care: Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce (România, 2007); Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare (Franța, 2012); Marea Cruce a Ordinului de Merit Civil (Spania, 2013); membru onorific al Clubului jurnaliștilor bulgari împotriva corupției (2013); Marea Cruce a Ordinului Bernardo O'Higgins (Chile, 2015).

Foarte comunicativ şi poliglot -vorbeşte franceza, engleza şi spaniola - el este plăcut de jurnaliştii europeni. Problema este că vorbeşte mult, dar nu spune nimic, glumeşte un comunicat al PE, scrie Liberation. "Dar este abil şi simte bine politica", precizează un purtător de cuvînt, citat de sursa menţionată.

Atuu-ul lui este faptul că ştie pe toată lumea la Parlamentul European, unde este din 1994, dar şi la Comisia Europeană, unde a fost membru în două reprize, din 2008 în 2014, şi în cadrul Consiliului şefilor de stat şi de guvern, graţie mandatului său de vicepreşedinte al PPE, din 2002, mai scrie sursa citată.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră