Capul unei rețele de traficanți de refugiați, condamnat la patru ani de închisoare: a făcut 400.000 de euro cu ambulanța

11 Sep 2015
Capul unei rețele de traficanți de refugiați, condamnat la patru ani de închisoare: a făcut 400.000 de euro cu ambulanța
Primul succes important al justiției europene împotriva traficului de refugiați. Cetățeanul italian de origine musulmană, Moustafa A, a fost condamnat miercuri la trei ani și zece luni de închisoare cu executare.  

El este capul unei rețele de traficanți de refugiați, specializați pe axa Italia-Danemarca, via Germania. A fost adus în fața instanței din Berlin, fiind acuzat de implicare directă în 19 cazuri de trafic de refugiați.

236 de sirieni au ajuns prin intermediul său în capitala Germaniei sau în Danemarca. „Sunt sărac și aveam nevoie de bani ca să supraviețuiesc în Italia. Nu primesc nici un fel de ajutor social. Refugiații se rugau de mine, nu eu de ei”, s-a apărat bărbatul de 30 de ani, citat de Berliner Zeitung.

În mai puțin de un an, Moustafa a reușit să strângă, cu ajutorul gruparii sale infracționale, peste 400.000 de euro. Tariful pentru fiecare refugiat era fixat la 700 de euro. „Eu rămâneam doar cu 100 de la fiecare și cheltuiam banii pe droguri, că sunt dependent”, a mărturisit inculpatul.

Procurorii susțin însă că el era chiar capul rețelei, care negocia de la Milano și angaja șoferi pentru fiecare transport.

Moustafa și-a recunoscut faptele, dar susține că vina sa este foarte mică, fiindcă refugiații se aflau deja în Spatiul Schengen.

Se putea fără români?

„Dacă nu și-ar fi mărturisit faptele, cazul s-ar fi complicat foarte mult, fiindcă am fi avut nevoie de depozițiile unor martori din rândul refugiaților și șoferilor, care proveneau din România”, a subliniat judecătorul.

Inculpatul reușise inclusiv să își procure o ambulanță cu ajutorul căreia transporta câte 20 de refugiati fără să fie oprit vreodată. A fost dat în urmărire internațională, după ce un șofer român a mărturisit că el se află în spatele întregii operațiuni. A fost arestat în Italia și extrădat în Germania.

Alți trei membri ai grupării au fost încarcerați în Berlin. Doi sirieni au primit pedepse cu suspendare, în timp ce fratele lui Moustafa a fost condamnat la doi ani și zece luni de închisoare cu executare.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră