Când Obama simte că nu prea mai contează...

20 Apr 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Când Obama simte că nu prea mai contează...

Ieri preşedintele american Barack Obama a început unul din ultimele sale turnee internaţionale de substanţă ale acestui mandat-şi ultimul, Obama se pregăteşte să iasă din scena politică de vârf a lumii.

Astăzi se întalneşte cu regele Salman al Arabiei Saudite, agenda discuţiilor este delicată şi dificilă-conflictele din Siria si Yemen, Statul Islamic,Iranul dar şi presupusul rol al Arabiei Saudite în atentatele de la 11 septembrie. Pe acest ultim subiect au loc discuţii aprinse în SUA şi tendinţa nu e deloc favorabila Arabiei Saudite.
Mâine va participa la un summit al Consiliului de cooperare din Golf (CCG)- Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar și Oman.Multe probleme,unele explozive, ce zice America_ Să vedem ce va zice viitorul preşedinte,dar nu ştim cine va fi...

Urmeaza deplasarea la Londra unde îl aşteaptă Regina,Cameron dar şi Michelle rămasă deocamdată in SUA.Michelle îl va insoti pe preşedintele american la un dineu oferit de Regina Elisabeta a- II-a. Şi dupa cum a promis, Obama va avea mai multe intervenţii publice in care va milita pentru ramânerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.Chiar că America îşi doreşte acest lucru.

Urmează apoi Berlinul unde sâmbata se va intalni cu Angela Merkel. Vor fi abordate probleme multe şi deloc marunte dar în primul rand cea a refugiaţilor. Adică:ce-ar trebui făcut in aceasta problema care a dus la o disputa acerba între ţările europene?

Apoi, cu Michelle la brat, înapoi, peste Atlantic în dulcea Americă.

Iar Obama va simţi în aceasta calatorie v o anumita reţinere din partea interlocutorilor pentru ca el nu mai poate promite multe,e la final de mandat,se îndreaptă spre poziţia de “fostul preşedinte” iar ceilalţi lideri privesc mai mult la bătălia pentru noul preşedinte al Lumii Americii.

Că Obama-ştie şi el- nu prea mai conteaza...

Alte stiri din Externe

Ultima oră