Un româno-american, folosit în campania electorală din SUA. Care e mesajul transmis astfel de Hillary Clinton

19 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Un româno-american, folosit în campania electorală din SUA. Care e mesajul transmis astfel de Hillary Clinton


Dezbaterea de la Universitatea din Las Vegas, Nevada, va fi ultima șansă pentru Donald Trump și Hillary Clinton de a prezenta în fața întregii națiunile contrastele care îi separă și politicile pentru care americanii ar trebui să le dea votul.
Una dintre temele la care cei doi au viziuni complet diferite este legislația privind controlul armelor de foc. Donald Trump este un înverșunat apărător al celui "de-al doilea amendament" care prevede dreptul americanilor de deține arme de foc, în timp ce Hillary Clinton militează pentru o legislație mai aspră care să limiteze abilitatea americanilor de a avea acces la arme.
În timpul dezbaterii candidaților la funcția de vicepreședinte, "secundul" lui Hillary Clinton, Tim Kaine, a susținut argumentul privind înăsprirea controlului privind vânzarea de arme dând exemplul unui cetățean româno-american, despre care a spus că moartea sa și a altor persoane în masacrul comis în campusul Universității Virginia Tech în 2007 "l-a marcat profund", el fiind guvernator al statului Virginia în acel moment, scrie B1tv.ro.

hero
Profesorul universitar Liviu Librescu, supravieţuitor al Holocaustului, ucis în atacul de la Universitatea Virginia Tech, soldat cu 32 de victime, a fost decorat atunci cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce.
Eroismul de care a dat dovadă profesorul de origine română Liviu Librescu în timpul măcelului de la Universitatea Virginia Tech, dar şi activitatea sa ştiinţifică şi didactică au fost recunoscute oficial de România.
Într-un comunicat al Preşedinţiei se arăta că Liviu Librescu a fost decorat "în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru întreaga activitate ştiinţifică şi universitară şi pentru eroismul dovedit în timpul tragicelor evenimente petrecute la 16 aprilie 2007 în Campusul Virginia Polytechnic Institute and State University, prin care profesorul Liviu Librescu a salvat vieţile studenţilor săi, sacrificându-şi propria viaţă".
De altfel, mesajele de laudă la adresa profesorului Librescu au ţinut atunci şi prima pagină a ziarelor, mai ales în SUA şi în Israel. Membri ai familiei, colegi sau studenţi, toţi l-au evocat în termeni elogioşi pe profesorul ucis de un tânăr coreean în vârstă de 23 de ani, care a deschis focul în mai multe săli de curs de la Universitatea Virginia Tech.

mormant
Fiul profesorului, Joe Librescu, a ţinut chiar să le mulţumească celor care au postat mesaje de laudă şi apreciere la adresa tatălui său. "Sunt băiatul profesorului Librescu şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care au scris note aşa de frumoase despre el. Chiar dacă a plecat din ţară demult, niciodată nu i-a uitat frumuseţea, şi la vară trebuia să ne întâlnim toată familia la Predeal pentru o reuniune. Încă o dată vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase scrise aici", este mesajul adresat de Joe Librescu pe site-ul Hotnews.ro.
În ziarul Jerusalem Post, Liviu Librescu era descris drept "puternic şi demn" de fiul său. "Era unic în mai multe privinţe. A fost unul dintre cei mai buni cercetători din lume, a crezut în excelenţă şi a fost o figură puternică", a spus Joe. "Se considera un fel de ambasador al Israelului în această parte a lumii, la o universitate americană unde erau puţini evrei, dar mulţi reprezentanţi ai lumii arabe", a mai declarat fiul profesorului.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Liviu Librescu a fost trimis într-un lagăr de muncă din Transnistria şi apoi deportat împreună cu familia sa şi alte mii de evrei într-un ghetou din oraşul Focşani, potrivit Fox News.
"După toate acestea a îndurat România lui Ceauşescu", a subliniat fiul său. În timpul regimului comunist din România, profesorul Librescu a continuat să publice lucrări de specialitate "cu riscul vieţii sale", a adăugat fiul său. "Din acest motiv nu am fost surprins de ceea ce a făcut atunci când s-a opus atacatorului", a subliniat Joe, adăugând că tatăl său avea suficient curaj încât să moară în locul pe care l-a iubit cel mai mult – sala de curs.
"Unii dintre cei ucişi la Virginia Tech este Liviu Librescu, un român de peste 70 de ani, supravieţuitor al Holocaustului. A supravieţuit Holocaustului, a supravieţuit preluării controlului în ţara sa de către Uniunea Sovietică. Apoi a ajuns profesor asociat la Virginia Tech şi nu a putut supravieţui flagelului numit violenţă armată", a spus Tim Kaine în timpul dezbaterii urmărite de milioane de americani, potrivit B1tv.ro.

LIV3
Liviu Librescu s-a născut pe 18 august 1930 la Ploiești într-o familie de evrei. Tatăl său era avocat, dar a fost exclus din barou în 1940 la fel ca toți evreii, iar apoi în 1941 a fost deportat în Transnistria, iar Liviu și mama sa au ajuns în ghetoul din Focșani.
După căderea regimului mareșalului Ion Antonescu, tatăl său s-a întors și a devenit activ în partidul liberal condus de Gheorghe Tătărescu, în timp ce Liviu s-a ținut de învățătură și a ajuns să lucreze la "Institutul de cercetări de mecanică aplicată al Academiei RPR" în ciuda faptului că avea "origine socială nesănătoasă" pentru că era evreu.
Liviu Librescu a cerut permis de emigrare în Israel, dar guvernul comunist l-a refuzat. În anul 1978, după ce primul ministru israelian, Menachem Beghin, l-a rugat personal pe Nicolae Ceaușescu, Librescu a primit permisiunea de a pleca în Israel. În Israel, Librescu a fost profesor de aeronautică la Universitatea din Tel Aviv până în anul 1985, când a trecut la Virginia Polytechnic Institute and State University, în Statele Unite ale Americii.
În 2007, acesta se afla în universitea în care preda în momentul când un student a intrat în clădire și a început să tragă în toată lumea prezentă. Profesorul Librescu a decedat prin împușcare în timp ce încerca să blocheze intrarea în sala lui de clasă pentru a-și proteja studenții și a le da timp să fugă din calea asasinului. Avea 76 de ani în momentul în care a decedat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră