Morți și răniți, după ce un camion a intrat în Piața de Crăciun din Berlin - video

19 Dec 2016 | scris de Cristi Semeghin
Morți și răniți, după ce un camion a intrat în Piața de Crăciun din Berlin - video

Într-o informare pe Twitter, poliția germană a informat despre decesul a 12 persoane și a mai multor zeci de  răniți.

Surse din poliția germană declară că primele indicii par să conducă spre ipoteza unui atentat terorist. Conform martorilor oculari, camionul a intrat în tarabele de Crăciun, fără să frâneze, cu o viteză de peste 50 km/h.

Șoferul camionului a dispărut de la fața locului, televiziunile germane anunțând capturarea lui, după aproximativ o oră și jumătate de la producerea atentatului. De asemenea, sursele citate informează că o a doua persoană, probabil însoțitorul șoferului, a decedat în urma impactului.

Reporterii de la fața locului relatează scene înfiorătoare cu persoane rănite aflate pe caldarâm așteptând intervenția paramedicilor.

Surse citate de reporterii aflați la fața locului, neconfirmate oficial, informează că autovehiculul ar avea numere de înmatriculare poloneze. În media socială se comentează faptul că proprietarul camionului, un cetățean polonez, crede că acesta a fost deturnat, la volan trebuind să se afle vărul său.

Patronul companiei, Ariel Zurawski, a declarat unui post de radio polonez că şoferul camionului era un văr al său, iar acesta se îndrepta către Berlin. Bărbatul a insistat că vărul său nu ar fi avut cum să provoace tragedia, având „15 ani de experienţă în şofat”. Zurawski a adăugat că a vorbit ultima dată cu şoferul camionului luni, în jurul prânzului, şi că acesta transporta structuri din oţel cântărind peste 25 de tone.

Poliția germană a făcut apel la berlinezi să rămână în case, menționând că nu există suspiciuni în privința producerii altor atacuri. De asemenea, turiștii au fost sfătuiți să se retragă și să rămână în hoteluri.

Facebook a activat funcția Save check pentru Berlin.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Ambasada României în Germania a început demersurile pe lângă autorităţile din această ţară pentru a verifica dacă printre victimele incidentului de la un târg de Crăciun din Berlin se află şi cetăţeni români, MAE exprimându-şi, totodată, regretul pentru pierderea de vieţi omeneşti.

__________________

Europol avertizase la începutul lunii că o serie de atentate ar putea fi comise de grupări afiliate Statului Islamic sau de atacatori care acționează pe cont propriu, așa-numiții 'lupi singuratici', iar în atacuri ar putea fi folosiți explozibili, arme automate, cuțite, topoare, macete sau mașini. Experții în terorism mai cred că probabilitatea unor atacuri cu mașină-capcană este mare.
'Dispozitive de fabricație artizanală, explozive militare sau (dispozitive) cumpărate din comerț (și amplasate) în mașini-capcană', așa cum s-a întâmplat în Siria sau în Irak, 'nu au fost încă folosite de gruparea SI în Europa', se menționează în raport. Dar 'ținând cont de faptul că modul de operare folosit în Orientul Mijlociu tinde să fie copiat de teroriști în Europa... ne putem imagina că gruparea SI va recurge la ele la un moment dat', potrivit aceleași surse, citate de AFP. 

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Federală Germania are în atenţie incidentul care a avut loc în seara zilei de 19 decembrie 2016, în care un camion a lovit o mulţime de oameni care se aflau la un târg de Crăciun din centrul Berlinului.
Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă au fost afectați și cetăţeni români, se arată într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.
Acţiunile de intervenţie a autorităţilor germane competente sunt încă în curs de desfăşurare, evaluarea privind natura incidentului şi a efectelor acestuia nefiind definitivată la această oră.
Misiunea diplomatică română monitorizează în continuare situaţia, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară.
Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret și condoleanțe pentru pierderea de vieți omenești.

 

LIVE VIDEO

Alte stiri din Externe

Ultima oră