CA ÎN FILME. Inspirat de LISTA LUI SCHINDLER, un canadian salvează sclave sexuale din mâinile ISIS

20 Aug 2015
CA ÎN FILME. Inspirat de LISTA LUI SCHINDLER, un canadian salvează sclave sexuale din mâinile ISIS
Este din Montreal şi a salvat deja 128 de femei şi de copii, provenind din rândurile minorităţilor creştină şi yazidi. Fiecare eliberare costă între 1.500 şi 2.000 de euro. De câteva zile, presa canadiană scrie despre Steve Maman. Acest om de afaceri canadian şi-a făcut un ţel din a elibera sclave sexuale ale Statului Islamic (ISIS).

Contactat de Le Figaro, el afirmă că din averea sa a eliberat cel puţin o sută de persoane. Dorind să elibereze şi mai multe, el a făcut apel la donaţii în luna iunie. De atunci au mai fost eliberaţi 30 de copii.

Acest vânzător de maşini de colecţie s-a lansat în operaţiunea de salvare la sfârşitul lui 2014. Evreu de origine marocană, el a descoperit oroarea pe care o trăiesc copiii şi femeile aflate în mâinile ISIS.

„Eram în faţa computerului şi am văzut o fotografie cu copii ţinuţi în cuşti. Tocmai văzusem filmul LISTA LUI SCHINDLER, care relatează povestea unui om de afaceri german care a salvat 1.2000 de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi mi-am zis că trebuie să acţionez”, povesteşte el.

Într-o primă fază a ajutat trei familii creştine, pe care le-a scos din Irak şi le-a dus în siguranţă în Turcia. Vrea să le aducă în Canada, ca refugiaţi. Dar asta e complicat şi scump. Aşa că măcar scoaterea oamenilor din zonele extrem de periculoasă a rămas prioritară.

Se foloseşte de o echipă din Irak, specializată în negocieri de ostatici. Aceştia sunt în legătură cu intermediarii, în interiorul „Califatului” şi reuşesc să scoată femei şi copii de acolo. Ei negociază direct cu combatanţii ISIS şi cu civilii care deţin sclave sexuale. Cum? Nu vrea să ştie.

Operaţiunea costă între 1.500 şi 2.000 de euro de persoană eliberată, din care se acoperă cheltuielile pentru protejarea persoanelor implicate în operaţiune şi pentru eventuala remunerare a proprietarilor de sclavi.

Eliberările, spune el, se petrec în prezenţa unor martori guvernamentali din Kurdistan. Se filmează, se fotografiază, pentru a păstra urma acţiunilor.

Oamenilor eliberaţi li se iau amprente, le sunt puse întrebări, sunt puşi să completeze nişte formulare, iar numele lor sunt înregistrate la „Biroul genocidului”.

Situat la Dahuk, în munţii Kurdistanului irakian, Biroul pentru chestiuni referitoare la ostatici încearcă din 2014 să identifice, elibereze şi insereze membrii comunităţii yazidi răpiţi de ISIS. Circa 3.000 de persoane, yazidi majoritatea, ar fi încă în mâinile ISIS.

Încă o fetiţă creştină, Christina Khezr Azou, ar fi deţinută în Irak.

Un document recent al ONU arată care e preţul sclavelor sexuale ale ISIS. Copiii între 1 şi 9 ani valorează 150 de euro, în medie. Sclavele feminine de 10-20 de ani sunt vândute cu circa 110 euro.

În iunie, Steve Maman a fondat organizaţia fără scop lucrativ Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq şi a lansat un apel pentru donaţii via platforma Gofundme. De atunci a adunat 406.000 de euro.

Până acum, Steve Maman a salvat 128 de femei şi copii, cu vârste între 3 şi 35 de ani.

Iniţiativa sa este salutată de mulţi, dar şi criticată de alţii, care îl acuză că astfel finanţează ISIS.

Citiţi şi:

Omul care vrea să salveze creştini din Siria şi Irak din mâinile ISIS. Ce anume îl determină să facă asta la 95 de ani

Şi:

ISIS a executat 19 fete care au refuzat ”jihadul sexual”  

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră