Brexitul e „un model pentru Germania”, spune liderul partidului AfD

22 Ian 2024
Brexitul e „un model pentru Germania”, spune liderul partidului AfD

Liderul de extremă dreaptă german salută Brexitul drept „un model pentru Germania”
Șefa partidului Alternativă pentru Germania, Alice Weidel, spune că va organiza un referendum cu privire la ieșirea din UE dacă va fi aleasă, scrie Financial Times

Alternativa de extremă-dreapta pentru Germania va forța un referendum în stilul Brexit cu privire la apartenența la UE dacă va ajunge la putere, a spus liderul său Alice Weidel, salutând ieșirea Marii Britanii din bloc.

„Este un model pentru Germania, că cineva poate lua o astfel de decizie suverană”, a spus ea într-un interviu pentru Financial Times.

Weidel, lider de partid din 2022, a declarat că un guvern AfD va încerca să reformeze UE și să elimine „deficitul democratic”, inclusiv prin reducerea puterilor Comisiei Europene, un „executiv neales”.

„Dar dacă o reformă nu este posibilă, dacă nu reușim să reconstruim suveranitatea statelor membre UE, ar trebui să lăsăm poporul să decidă, așa cum a făcut Marea Britanie”, a spus ea. „Și am putea organiza un referendum pe „Dexit” – o ieșire a Germaniei din UE.”

Ideea rupe un mare tabu în Germania, unde partidele principale sunt cu devotament pro-europene. De asemenea, constituția germană impune restricții stricte asupra plebiscitelor naționale și, chiar dacă ar avea loc unul, sondajele sugerează că o mare majoritate a germanilor ar vota pentru a rămâne în UE. Cu toate acestea, printre alegătorii AfD, sprijinul pentru UE este cel mai slab.

Weidel vorbea pe fundalul unei mari creșteri a sprijinului pentru AfD, care este la 22% în sondaje – înaintea tuturor celor trei partide din coaliția șocantă a cancelarului Olaf Scholz, social-democrații, verzii și liberalii.

Se așteaptă să câștige alegeri cruciale în septembrie în statele din estul Saxonia, Brandenburg și Turingia – deși toate celelalte partide principale refuzând să încheie acorduri de coaliție cu AfD, calea acesteia către putere este neclară.

Agenția de informații internă a Germaniei a desemnat mari secțiuni ale partidului extremist AfD și a pus sub supraveghere câțiva dintre oficialii săi. Totuși, partidul a beneficiat de furia publicului față de Scholz și de managementul său asupra unei economii înrăutățite.

Dar, în ultimele zile, s-a trezit în ochiul unei furtuni din cauza informațiilor despre o întâlnire controversată în noiembrie anul trecut între parlamentarii AfD și radicalul austriac de extremă dreapta Martin Sellner unde a discutat despre un plan de „remigrare” pentru a îndepărta forțat milioane de imigranti cu antecedente din Germania — inclusiv cetățeni care dețin pașapoarte germane.

Demonstrații anti-AfD au avut loc în mai multe orașe germane, politicienii au tras un semnal de alarmă asupra pericolului pe care partidul îl reprezintă pentru instituțiile democratice ale țării.

Weidel nu a participat la întâlnire și a concediat rapid un consilier apropiat care a fost prezent. Cu toate acestea, ea s-a chinuit să țină cont de reacția publicului. Lars Klingbeil, liderul social-democraților, a acuzat-o că a minimizat planul de deportare și că a acuzat în schimb o „campanie de defăimare mediatică” împotriva AfD.

„Ești un lup în haine de oaie”, i-a spus el în timpul unei dezbateri la Bundestag săptămâna trecută. „Dar îți spun: fațada ta începe să se prăbușească. Oamenii ajung în sfârșit să vadă adevărata față a AfD.”

În interviul său, Weidel a dat vina pe Correctiv, instituția de anchetă care a raportat prima întâlnire, condamnând metodele organizației drept „scandaloase”.

„A fost doar o încercare de a criminaliza însăși ideea repatrierii în mod legal a persoanelor care nu au permis să rămână aici sau care fac obiectul unui ordin de deportare”, a spus ea. „AfD este partidul care susține aplicarea legilor acestei țări”.

Ea a spus că, pentru ea, conceptul de „re-migrare” înseamnă expulzarea persoanelor care „și-au dobândit ilegal cetățenia sub pretenții false”, sau a persoanelor „cu dublă naționalitate care sunt suspectate de terorism sau sunt infractori condamnați”. Ea a exclus expulzările în masă. „Nu poți generaliza aici.”

Dar ea a mai spus că cei 1,1 milioane de refugiați ucraineni aflați în prezent în Germania nu au un viitor pe termen lung în țară, adăugând că a fost o greșeală să-i lase să plăteasca pentru asistență socială. „Este clar că atunci când războiul se va termina, toți ucrainenii vor trebui să plece acasă. Oricum va fi nevoie de ei pentru a ajuta la reconstruirea țării lor.”

AfD a fost înființată în 2013 de economiști conservatori supărați de salvarile din zona euro în timpul crizei datoriilor suverane. Dar s-a mutat treptat spre dreapta, urcând pe val de furie față de politica de refugiați a fostului cancelar Angela Merkel pentru a crea o platformă puternic anti-imigrație și anti-sistem.

Weidel, care are un doctorat în economie și a lucrat pentru Goldman Sachs și Allianz Global Investors înainte de a intra în politică, conduce grupul parlamentar al AfD din 2017. Într-un parteneriat civil cu o femeie din Sri Lanka, ea se remarcă într-un partid dominat de bărbați. cu vederi tradiționale de familie.

Cu bluza ei albă și perlele ei, o familie înstărita și o carieră în finanțe, ea oferă AfD „o aura de respectabilitate burgheză, care are un puternic atractiv pentru alegătorii din clasa de mijloc, dincolo de baza tradițională de extremă dreapta”, a spus Hans Vorländer, politolog la Universitatea Tehnică din Dresda.

Cu toate acestea, oficialii din securitate avertizează că în spatele acestei imagini se află un partid care a fost puternic infiltrat de extremiștii de dreapta și devine din ce în ce mai radicalizat. Un tribunal german a decis în 2019 că unul dintre cei mai înalți politicieni ai săi, Björn Höcke, ar putea fi descris drept fascist, invocând „fapte verificabile”.

Alte partide au răspuns amenințării AfD prin construirea unui „zid” care exclude orice formă de coaliție sau cooperare cu partidul. Drept urmare, în ciuda puterii sale în sondaje, AfD nu guvernează în niciunul dintre cele 16 guverne ale Germaniei.

Vorbind din biroul ei cu vedere la Reichstag, cu zgomotul protestelor antiguvernamentale auzite în depărtare, însăși Weidel a recunoscut că AfD nu va ajunge la putere la Berlin „înainte de 2029”.

Dar ea a insistat că un viitor rol al AfD în guvern este „inevitabil”, prezicând că creștin-democrații de centru-dreapta (CDU) vor fi primii care vor abandona boicotul lor.

„CDU nu va putea să-și mențină boicotul pe termen lung”, a spus ea despre partidul condus cândva de Merkel. Alegerile din statul central german Hesse de anul trecut au arătat „că putem forma o majoritate clară de dreapta. Și CDU nu poate refuza să accepte asta pe termen lung, mai ales în statele din est”.

Întrebat care ar fi prioritățile de vârf ale AfD în guvern, Weidel a spus că va „introduce controale eficiente la frontieră”. . . și va deporta imediat criminalii străini”.

Ar reforma sistemul fiscal, ar slăbi statul și ar pune capăt trecerii Germaniei de la combustibilii fosili la energia regenerabilă. „Franța plănuiește 15 noi centrale nucleare și noi pariem pe turbine eoliene și panouri solare pe care nici măcar nu le putem realiza singuri.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră