Breedlove: Ne pregătim pentru aplicarea Articolului 5 al NATO

09 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Breedlove: Ne pregătim pentru aplicarea Articolului 5 al NATO

Breedlove îmbrăţişează ideea creșterii numărului de soldați americani detașați în Europa, pentru a contracara amenințarea venită din partea Rusiei, anunţă Armata SUA pe site-ul oficial

Rusia revanșardă

Odată cu prăbușirea blocului sovietic, din 1991, SUA şi aliaţii lor au încercat să folosească orice prilej pentru a face un partener din Rusia. Însă noua strategie de securitate semnată de Vladimir Putin anunță că Statele Unite şi expansiunea NATO reprezintă o amenințare pentru Rusia.

"Dacă privim cu atenție acțiunile Rusiei încă din 2008, în Georgia, în Nagorno Karabah, Crimeea, Donbas și acum Siria, vedem o Rusie revanșardă, gata să-și afișeze forța în fața oricui, pentru a-și atinge obiectivele", spune Breedlove.

În opinia generalului, modul în care forțele militare ale SUA operează în Europa va trebui modificat luând în considerare faptul că în ultimii 20 de ani Washingtonul a încercat să adopte o poziție de conciliere în raporturile cu Moscova.

"De-a lungul acestei perioade ne-am modificat structura forțelor armate, am modificat modul de lucru al serviciilor de informații, supraveghere și recunoaștere. Am schimbat modul de lucru al analiștilor de informații și ne-am redus expunerea in media europeana", a explicat Phillip Breedlove, care crede că șefii armatei americane vor trebui sa reconfigureze aceste sectoare pentru a face față amenințării reprezentate de Rusia.

Mai multe trupe americane în Europa

Breedlove susține creșterea numărului de trupe americane de pe continent, dar precizează că, în ultimii 13 ani, militarii din Comandamentul European s-au concentrat mai mult pe pregătirea soldaților din țările partenere NATO pentru lupta împotriva insurgenților din Afganistan.

"La misiuni derulate împotriva insurgenților stăm bine. Nu mai avem însă experiența raidurilor aeriene de dimensiunea celor efectuate în campaniile Irak 1 și Irak 2 sau a celor de la începutul misiunii din Afganistan. Trebuie să revenim la acele competențe, pentru a fi pregătiți pentru o astfel de confruntare.

Pe măsura ce prezența noastră în Afganistan s-a diminuat, am anticipat că va trebui să ne pregătim forțele pentru aplicarea articolului 5 (din tratatul NATO, care prevede ca atacarea unui membru va fi tratată ca atacarea întregii alianțe - n.red.). Eram conștienti de acest lucru încă dinainte de anexarea Crimeii", spune Breedlove.

Generalul Breedlove afirmă că de acum încolo fiecare soldat american trimis în bazele europene va trebui să se antreneze pentru a fi la capacitate maximă de luptă.

"Mulți mă întreabă dacă știu la ce se gândește Putin. Nu pot spune ce este în mintea lui, dar pot să văd ce face și pot determina astfel la ce-ar trebui noi să ne gândim", a mai spus comandantul forțelor NATO din Europa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră