Bloomberg: Macron evaluează un plan de susținere a lui Draghi în locul Ursulei von der Leyen

25 Apr 2024
Bloomberg: Macron evaluează un plan de susținere a lui Draghi în locul Ursulei von der Leyen

Macron evaluează sprijinul pentru un plan de instalare a lui Draghi în fruntea UE, scrie Bloomberg

Președintele francez Emmanuel Macron, care a jucat un rol esențial în transformarea Ursula von der Leyen în președintele Comisiei Europene în urmă cu cinci ani, este acum în discuții cu colegii lideri ai UE pentru a găsi un alt candidat – precum Mario Draghi – pentru a ocupa postul de top.

Cu mai puțin de două luni înaintea alegerilor din blocul european, Macron a vorbit cu premieri, inclusiv premierul italian Giorgia Meloni, despre posibilitatea de a avea un lider tehnocrat al brațului executiv al Uniunii Europene, cum ar fi fostul președinte al Băncii Centrale Europene.

Când von der Leyen a devenit președintele surpriză în 2019, în urma unui acord între Macron și cancelarul german de atunci Angela Merkel, ea a promis că va transforma instituția într-o „comisie geopolitică”. Dar s-ar putea să-și fi scazut propriile șanse, a spus un oficial, politizându-și rolul.

Von der Leyen se confruntă cu o nemulțumire profundă în rândul anumitor capitale cu privire la modul în care a condus comisia în ultimii cinci ani, în special în ceea ce privește negocierile comerciale, transformarea climatică a blocului și relațiile cu SUA. Și Macron a criticat deschis performanța ei.

„Președinția Comisiei este acolo pentru a apăra interesul general, așa că nu trebuie să fie suprapolitizată”, a spus Macron la Bruxelles luna trecută. „Ceea ce, trebuie spus, nu a fost deloc cazul cu această comisie”.

Un purtător de cuvânt al biroului lui Macron a refuzat să comenteze. Un alt oficial de la Roma a spus că Meloni nu a discutat despre rolul lui Draghi cu Macron.

Oficialii de la Bruxelles, inclusiv din biroul lui von der Leyen, nu sunt siguri dacă Macron caută cu adevărat un înlocuitor pentru postul de top sau dacă face presiuni asupra ei ca un truc pentru a scoate concesii de la ea în continuare, au spus oamenii, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Există un consens larg că o decizie nu va fi luată decât după alegerile europene din 9 iunie, când liderii UE vor decide cine va ocupa funcțiile de vârf, inclusiv pentru Consiliul European, parlament și serviciul de politică externă. Acest proces este o negociere complicată, în spate, care cântărește echilibrul geografic și, mai important, partidele politice care au dreptul la cele mai importante roluri.

Macron va susține joi un amplu discurs politic la Sorbona pentru a începe sezonul de campanie, deși este îndoielnic că va vorbi pe tema locurilor de muncă instituționale.

Proiectia scaunului Parlamentului European

Indiferent de manevra lui Macron, von der Leyen este în continuare favorita clară, deoarece este candidatul principal pentru Partidul Popular European de centru-dreapta, care se așteaptă să câștige cu ușurință cele mai multe voturi în iunie. În mod tradițional, asta înseamnă că un candidat PPE ar primi rolul comisiei.

De asemenea, este puțin probabil ca Germania să susțină un plan care l-ar elimina pe comisarul țării lor de la cel mai înalt post instituțional al UE.

Draghi este văzut ca un profil puternic și seriozitatea sa este încă admirată la Bruxelles după ce a salvat moneda euro în calitate de președinte al BCE, cu angajamentul său „orice este nevoie” de a proteja moneda comună. Dar scepticii indică vârsta lui – are 76 de ani – apărarea sa față de împrumuturile comune de care se tem țările nordice și îndoielile puternice cu privire la faptul că PPE va renunța la post pentru o personalitate tehnică, au spus oamenii.

Alții au sugerat că Draghi ar putea fi luat în considerare pentru funcția de Consiliul European, care este responsabil de conducerea reuniunilor celor 27 de lideri ai UE.

Totuși, situația a devenit mai dificilă pentru președintele comisiei, nu numai pentru că trebuie să-și îmbine obligațiile de campanie cu atribuțiile comisiei, ci și pentru că influentul ei șef de cabinet, Bjoern Seibert, nu mai conduce activitatea de zi cu zi și, în schimb, își conduce campania de realegere.

I-ar fi dificil lui Macron să-și exprime deschis sprijinul pentru un candidat german, având în vedere mediul electoral dificil de acasă, potrivit unui oficial PPE apropiat de campania lui von der Leyen. Partidul Renașterii lui Macron este cu mult în urma partidului de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen în sondajele privind intențiile de vot.

Liderii UE sunt programati să se întâlnească pe 17 iunie pentru a discuta despre remaniere, la doar o săptămână după alegeri. Chiar dacă von der Leyen este aleasă de lideri la summit, unde nu este necesar un consens, ea s-ar confrunta totuși cu un vot de confirmare dificil în parlament, care trebuie să fie luat cu majoritate absolută.

În 2019, von der Leyen a fost ales președinte cu doar nouă voturi în plus. Și având în vedere creșterea așteptată a sprijinului pentru partidele de dreapta, marjele ei vor fi și mai strânse în acest an.

Alte stiri din Externe

Ultima oră