Blestemul FMI. Un alt fost director, arestat. Rodrigo Rato este anchetat pentru spălare de bani (VIDEO)

17 Apr 2015
Blestemul FMI. Un alt fost director, arestat. Rodrigo Rato este anchetat pentru spălare de bani (VIDEO)
Funcția de director al Fondului Monetar International s-a dovedit a fi un "mar otravit", după ce, rand pe rand, liderii europeni care au ocupat aceasta pozitie au fost tarati in scandaluri de prostitutie, frauda, abuz de putere sau spalare de bani.

Dupa ce Christine Lagarde a fost acuzata de abuz de putere in dosarul "Bernard Tapie", fiind suspectata ca a contribuit la prejudicierea statului francez cu 420 de milioane de euro, iar predecesorul, Dominique Strauss-Kahn, si-a predat mandatul in urma unui scandal sexual, Rodrigo de Rato, un alt fost lider FMI, a fost arestat, joi, in cadrul unei anchete pentru spalare de bani.

Potrivit ziarului spaniol El Pais, Rodrigo Pato, in varstă de 65 de ani, fost ministru al Finantelor in guvernele coduse de José María Aznar, a cerut in 2012 o amnistie fiscală. Solicitarea sa era legala, dar publicatia online Vozpopuli il acuza ca a "spalat" bani "murdari" in paradisuri fiscale din Gibraltar si Insulele Virgine, inainte sa-i declare. Mai mult, anchetatorii ar fi descoperit ca Rato a beneficiat de o regularizare fiscala atunci cand au verificat o plata in valoare de sase milioane de euro pe care acesta a primitr-o de la Lazard, unde a lucrat înainte de Caja Madrid, intr-un cont offshore, in 2011, dupa lansarea actiunilor Bankia pe piata.

Rodrigo Rato si alţi 80 de oficiali spanioli sunt acuzaii de infractiune fata de dreptul societatilor pentru ca au cheltuit 15 milioane de euro in discoteci, safari si pentru obiecte de lux folosind carduri bancare oculte emise de Caja Madrid si Bankia, sustragandu-se astfel fiscului.

Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 pană in 2007. Din 2009, el a devenit presedinte al Caja Madrid, care a devenit Bankia in 2010, dupa fuziunea cu alte sase banci de economii. Falimentul rasunator al bancii, in 2012, a determinat Spania sa ceară ajutor Uniunii Europene pentru sectorul financiar. Mii de clienti si-au pierdut economiile, iar cariera lui Rodrigo Rato a intrat in declin.

Rato este investigat, de asemenea, pentru modul in care Bankia a fost cotata pe bursa spaniola, anchetatorii suspectand fraude si falsificare de documente. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră