Biden pornește cu un avans de 100 de electori, dar ce se întâmplă în caz de egalitate?

03 Noi 2020 | scris de Istvan Deak
Biden pornește cu un avans de 100 de electori, dar ce se întâmplă în caz de egalitate? Galerie foto (3)

La alegerile din SUA nu contează votul popular național, ci numărul de state câștigate și numărul de electori care revin acestora. 

Într-un webinar organizat de Meridian International pentru jurnaliști din Europa Centrală, profesorul Michael Barber de la Brigham Young University (statul Utah) a atras atenția asupra unei anomalii greu de înțeles în privința alegerilor din SUA.

Există și varianta puțin probabilă, dar posibilă matematic de egalitate la 269 de electori (sau mai puțin dacă vreun stat este câștigat de un candidat independent). 

Conform unui studiu realizat de Barber și dat publicității cu două săptămâni înainte de alegeri, Biden pornește cu un avans de 101 electori în fața lui Trump. Practic, Biden ar porni de la 227 de electori, iar Trump de la 126.

Cifrele pornesc de la premisa că anumite state pot fi atribuite fără emoții democraților și altele republicanilor. Chiar dacă Trump ar avea asigurată victoria în mai multe state, democrații lui Biden pot fi siguri de succes în state mari, precum California (55 electori), New York (29) sau Illinois (20).

Dacă Biden ar reuși să obțină Texas (38) sau Florida (29), victoria ar fi asigurată, însă ultima săptămână a arătat că aceste state vor ajunge la republicani, astfel că decizia finală va aparține unor state de mărime medie precum Pennsylvania (20 de electori) sau Carolina de Nord (15 electori).

Votul în SUA

În ultimele două decenii au existat patru modalități de a vota. Votul în avans, care varia de la stat la stat, era acea situație în care un votant poate dovedi că dintr-un motiv mai mult sau mai puțin justificat nu se poate prezenta la vot și dorește din acest motiv să își exprime opțiunea în avans. Dacă în 1992 erau doar 3 state care ofereau această posibilitate, în 2016 numărul acestora a fost de 22.

Votul în absență a fost forma inițială a votului prin corespondență. Alegătorul anunța oficial statul că nu poate vota în ziua alegerilor și dorește să îi fie trimis buletinul de vot prin poștă. Apoi avea opțiunea de a depune buletinul într-un centru de colectare sau să îl trimită înapoi prin poștă.

În 1992, această formă de a vota a fost aprobată de 37 de state cu condiția să ai un motiv întemeiat, de exemplu o adeverință de la medic, sau efectuai stagiul militar într-un alt stat etc. Numărul acestor state a scăzut la 20 în 2016. În schimb, statele care acceptă votul în absență nemotivată a crescut de la 11 la 28 în intervalul 1992-2016.

 

Votul prin corespondență a fost implementat abia în 2000 într-un singur stat și a fost adoptat de alte două state până în 2016. Versiunea americană a votului prin corespondență este cea în care statul trimite buletinul de vot la adresa fiecărui cetățean și este la latitudinea sa cum va vota: va folosi buletinul și îl va trimite înapoi prin poștă, va folosi buletinul și îl va depune la un centru de colectare, nu îl va folosi și se va prezenta la vot într-o secție în ziua alegerilor, sau nu va vota deloc. Depinde de la stat la stat, când trebuie să sosească buletinul de vot prin poștă. Unele state nu acceptă un buletin sosit prin poștă după închiderea urnelor din ziua alegerilor.

Votul în 2020

În 2020, 84% dintre americani au putut vota prin corespondență. 51 de milioane de votanți americani, mai ales de pe coasta de vest (California, Oregon, Washington, Utah, Colorado), au votat prin corespondență. Mai multe state din zona centrală a SUA au ales varianta de a trimite un formular tuturor persoanelor cu drept de vot prin care pot aplica pentru votul prin corespodență. 49 de milioane de alegatori au beneficiat de această versiune a votului prin corespondență.

Pentru 99 de milioane de alegători, statul a declarat oficial pandemia Covid-19 ca un motiv întemeiat de a vota prin corespondență, dar fiecare votant trebuie să solicite buletinul de vot prin poștă.

Texas, Lousiana, Minnesota, Tennesee și Indiana au decretat că pandemia Covid-19 nu este un motiv întemeiat pentru a vota prin corespondență, astfel că mențin necesitatea invocării unui alt motiv întemeiat. Asta afectează cei 34 de milioane de votanți din cele cinci state.

Dacă în 2016, un număr aproape egal de republicani și democrați au votat prin corespondență, după 2016, numărul celor care susțineau votul prin corespondență s-a dublat în rândul democraților, cu mențiunea că studiul a fost realizat înaintea izbucnirii pandemiei Covid-19.

Rezultat greu de prezis

Sondajele de opinie iau în considerare doar ziua votului, acesta fiind si principalul motiv pentru care nu vom ști cine a câstigat alegerile din SUA în noaptea alegerilor.  Ziua alegerilor foarte probabil va fi câștigată de Donald Trump, ca urmare a tendinței uriașe (peste 70%) a votanților republicani de a-și exprima opțiunea în ziua votului într-o secție de votare. Experții consideră că votul prin corespondență va fi câștigat de Joe Biden. Întrebarea ramâne: va fi suficient pentru a obține 269 de electori?

 

Între 1998 și 2018, prezența la urne în districtele unde s-a implementat votul prin corespodență a crescut cu 2-5%, însă în 2020 va fi cu totul diferit. Chiar și așa, acuzatiile de fraudă electorală lansate de republicani și Donald Trump sunt foarte greu de dovedit, susține Barber. Că cineva poate lua buletinul de vot din cutia poștală a vecinului și poate vota în locul acestuia, așa cum o poate face pentru o rudă decedată? E aproape imposibil să îi reușească o semnătură identică cu cea a deținătorului de drept.

Barber susține că un motiv de îngrijorare întemeiat este rata ridicată a anulării sau respingerii buletinelor de vot primite prin poștă. Motivele pot fi multiple: buletinul de vot nu este semnat, semnătura nu este identică cu cea de la înregistrare, accidental s-a bifat pentru doi candidați, sau ai folosit un creion în locul unui stilou.

 La votul în persoană, într-o secție, cei responsabili îți vor atrage atenția pe loc și poți remedia eroarea. La votul prin corespondență nici măcar nu vei ști că ți-a fost anulat/respins votul. Există însă state, unde dacă votul ajunge suficient de repede la biroul electoral, aceștia te pot notifica că ceva este în neregulă cu buletinul tău de vot, iar în unele cazuri, destul de rare, poți să votezi chiar și după ziua alegerilor.

La alegerile din 2016, peste 5% dintre voturile exprimate prin corespondență au fost anulate în statele Georgia, Arkansas și New York. Un procent care poate înclina balanța în campania prezidențială. Peste un sfert dintre buletinele anulate au fost invalidate fiindcă semnăturile nu erau identice. Aproape tot un sfert fiindcă buletinul de vot nu a ajuns la termen, fie și din vina poștei. Aproape 20% dintre cele anulate nu erau semnate.

Utah votează cu Trump

Concluzia lui Barber este că pandemia Covid-19 a dat peste cap orice calcul și vor fi surprize, fiindcă votantul și-a schimbat mult comportamentul. De exemplu, statul Utah oferă posibilități limitate de a vota într-o secție de votare în ziua alegerilor. Trebuie să ai un act de identitate și trebuie să te înregistrezi, însă în Utah ți se permite să te înregistrezi chiar și în ziua votului.

Buletinele de vot sunt trimise prin poștă de statul Utah cu trei săptămâni înainte de ziua alegerilor. 

Buletinul de vot trebuie semnat și semnătura trebuie să fie identică cu cea de la înregistare, fapt ce va fi verificat de un oficial de la biroul electoral. În Utah nu ești nevoit să completezi buletinul de vot în prezența unui martor, așa cum se întâmplă în alte state, însă trebuie să depui sau să trimiți buletinul de vot prin posță cel târziu până în preziua alegerilor, chiar dacă va ajunge după ziua alegerilor.

Dacă nu te încadrezi, mai ai varianta de a depune personal buletinul într-o secție de votare în ziua alegerilor. Un alt aspect care depinde de la stat la stat este cine plătește taxele poștale pentru votul prin corespondență. În Utah, statul trimite buletinul de vot cu timbre de retur deja achitate, astfel că votul este complet gratuit.

În cazul în care oficialii de biroul electoral se văd nevoiți să îți anuleze din varii motive buletinul de vot, ei sunt obligați să te notifice cât mai repede prin email sau telefon, iar statul îți oferă până la șapte zile după ziua alegerilor, pentru a-ți corecta eroarea și pentru ca votul tău să fie luat în considerare.

Statul Utah interzice însă colectarea voturilor de către persoane sau organizații terțe. Adică buletinul de vot nu poate fi preluat de altcineva și depus la o secție de votare. Astfel s-a interzis o mai veche practică a sindicatelor muncitorilor, care mergeau din casă în casă pentru a încuraja oamenii să voteze și le adunau buletinele de vot pe care le transportau ulterior în cantități uriașe la secțiile de votare. Fiecare poate să aducă un singur buletin de vot în secția de votare.

”Nu e niciun secret că Utah va vota pentru Donald Trump, însă votul prin corespondență va aduce un număr uriaș de voturi anulate, ceea ce ar putea influența rezultatele la nivel național. Oricine ar câștiga, să o facă cu mult, ca să nu pierdem timpul prin tribunale”, a încheiat Barber.

Alte stiri din Externe

Ultima oră