Lege care interzice creșterea nejustificată a chiriilor. Deocamdată la Berlin

02 Iun 2015
Lege care interzice creșterea nejustificată a chiriilor. Deocamdată la Berlin
Berlinul a devenit primul oraș din Germania în care se introduce controlul asupra nivelului chiriilor. O legislație vizând interzicerea creșterii nejustificate a chiriilor tocmai a fost adoptată, căci acestea ajunseseră printre cele mai mari din Europa. De luni, proprietarii de apartamente vor fi opriți să mai crească nivelul chiriilor cu peste 10% decât prețul mediu pentru chiriile percepute în zona în care se află imobilul.

Această prevedere era deja aplicabilă vechilor contracte, dar acum se va extinde la toate contractele care vor fi încheiate între proprietari și chiriași.

Chiriile au crescut continuu în capitala germană, forțându-i pe unii interesați să caute un apartament și câte un an întreg. De altfel, Berlinul a devenit recunoscut drept un coșmar imobiliar.

“Plafonul la chirii e foarte important pentru Berlin, din cauză că diferenţele dintre chiriile plătite în virtutea unor contracte deja existente şi cele aferente unor noi contracte sunt uriaşe”, arată Asociaţia Chiriaşilor din Berlin. “O altă problemă este că oraşul primeşte în jur de 40.000 de noi locuitori pe an. Datorită acestui factor, piaţa imobiliară e foarte puternică,” precizează Reiner Wild, directorul Asociaţiei.

Parlamentul german a adoptat noua lege, menită să reglementeze piaţa chiriilor, mai ales în zone ale oraşului care se confruntă cu o criză de locuinţe. Deşi, în comparaţie cu alte capitale europene, Berlinul oferă încă chirii rezonabile pentru locuinţe, Wild e de părere că oraşul ar trebui să facă tot posibilul pentru a păstra preţurile chiriilor la un nivel acceptabil pentru locuitorii cu venituri mici. “Nu vrem să ajungem ca Paris sau Londra. În realitate, la Paris sau Londra, oamenii cu venituri mici sunt nevoiţi să locuiască în zone periferice ale oraşului,” explică directorul Asociaţiei Chiriaşilor din Berlin.

Anul trecut, preţul chiriilor a crescut la Berlin de la circa 5,50 euro / metru pătrat, la circa 9 euro, potrivit unui raport al companiei Jones Lang LaSalle. De asemenea, între 2013 şi 2014, chiriile au crescut cu aproximativ 9% în acest oraş. (I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră