BERLIN. Copiii nu mai pot cerşi, nici nu pot fi folosiţi în cerşetorie

05 Iul 2015
BERLIN. Copiii nu mai pot cerşi, nici nu pot fi folosiţi în cerşetorie
Un nou proiect de lege urmează să fie promulgat în Berlin. „Cerșetoria cu și prin intermediul copiilor va fi interzisă“, notează Die Zeit.

Legea este deosebit de complexă și se loveşte de o barieră similară cu cea privind câinii, protecția nefumătorilor și închirierea locuințelor: autoritățile din capitala Germaniei nu au personalul necesar pentru a verifica încălcarea legii.

„De multe ori mă uit la copiii care cerșesc pe stradă și mă întreb dacă sunt drogați sau pur și simplu dorm. Dacă creezi o lege suplimentară atunci ar trebui să te gândesti și la o structură de aplicare a ei“, susține primarul cartierului berlinez Neukolln, Franziska Giffey, care se confruntă cu un val de imigranți rromi din România și Bulgaria.

„Cei 50 de polțtiști comunitari din cartierul nostru trebuie să verifice dacă se respectă nu mai puțin de 50 de legi. Fără un personal suplimentar nu putem îndeplini noi sarcini“, adaugă primarul cartierului Pankow.

„Este vorba despre o pură politică simbolistă. Sărăcia nu poate fi interzisă și interdicția este mai dificil de pus în practică decât oricare alta. Nu polițiști sau agenţi comunitari trebuie să se ocupe de asta, ci personalul de la protecția copilului“, consideră policianul Benedikt Lux (Die Grunen).

Promotorii legii, politicianii de la CDU, consideră că măsurile lor au dus și până acum la diminuarea cerșetoriei pe străzile capitalei germane.

“Nici vorbă. Imigrația atinge noi cote maxime. Cele mai dezastruoase imobile, mansarde și chiar beciuri sunt închiriate mai nou. Fântânile publice sunt folosite ca instalații sanitare, până la intervenția organelor abilitate. Starea precară a acestor oameni este exploatată de proprietarii de imobile. Proiectele lor pentru rromi nu joacă nici un rol”, a răspuns primarul din Neukolln.

Uniunea medicilor a salutat inițiativa. “Este o măsură de protecție a copilului și o eliberare a lor de sub exploatare. Mai mult, este benefic ca ei să nu mai inhaleze în fiecare zi aerul toxic îmbibat cu gaze de eșapament și să nu mai fie obligați să spele geamuri la semafoare pentru bani”.

Berlinul a emis deja o lege prin care cerșetoria agresivă este pedepsită cu o amendă de 20 de euro (90ron). Poliția berlineză a anunțat că a emis 374 de locuri interzise cerșetoriei, la care se adaugă 57 de plângeri penale pentru exploatare, insultă și vătămare corporală în strânsă legătură cu cerșetoria.

“Cele mai multe incidente au loc în centrul orașului. Până la 31 mai, anul curent, am luat măsuri împotriva a 170 de cerșetori”, a anunțat un purtător de cuvânt la poliției berlineze.

Alte stiri din Externe

Ultima oră