Au falsificat sau nu ruşii imaginile legate de zborul MH17? Un expert german contrazice raportul Bellingcat

07 Iun 2015
Au falsificat sau nu ruşii imaginile legate de zborul MH17? Un expert german contrazice raportul Bellingcat
Grupul de investigaţii Bellingcat a acuzat Rusia că a editat imaginile din satelit privind doborârea zborului malaezian MH17 pe teritoriul Ucrainei. Dar un expert german în fotografie judiciară a criticat analiza şi a declarat că este imposibil de susţinut cu cetitudine că Moscova minte şi că a editat imaginile. Jens Kriese, care a studiat biologie la Universitatea Justus Liebig din Germania şi a lucrat ca cercetător ştiinţific în domeniul educaţiei pe Internet, a declarat că pentru Spiegel că, din perspectiva criminalisticii, abordarea celor de la Bellingcat nu este foarte solidă, deoarece se bazează pe aşa-zisa Analiză a Nivelului de Erori (ELA), arată Spiegel.

Experţii în criminalistică folosesc proceduri pe calculator care permit să se ajungă la cele mai clare concluzii posibile. Totuşi, susţine Kriese, contrar celor susţinute de Bellingcat, ELA nu oferă rezultate clare şi concluzia este mereu bazată pe interpretarea sau perspectiva umană.

Kriese a adăugat că prin această metodă se încearcă să se determine artefactele de compresie, adică micile devieri create atunci când o fotografie este salvată în format JPG.

Bellingcat a susţinut că metadatele au arătat că autorităţile ruse au editat imaginile de satelit privind doborârea zborului MH17 cu ajutorul programului Adobe Photoshop, adăugând nişte nori pentru a ascunde anumite elemente din imaginea iniţială.

Grupul Bellingcat a declarat că descoperirile sale sunt bazate pe utilizarea website-ului de analiză FotoForensic.com, dar Kriese a atras atenţia că însuşi fondatorul acelui website, Neal Krawetz, s-a distanţat pe Twitter de raportul Bellingcat.

Expertul german a mai susţinut că este dificilă identificarea manipulării unei imagini, adăugând că, în cel mai ideal caz, ar fi nevoie de documentele originale, de imaginile de satelit sau chiar datele brute. Iar ruşii le au, a susţinut Kriese.

Grupul Bellingcat a afirmat că imaginile folosite de Ministerul rus al Apărării cu scopul de a acuza armata ucraineană de doborârea avionului de pasageri al companiei Malaysia Airlines în 2014 au fost editate cu programul Adobe Photoshop.

În iulie 2014, “Ministerul rus al Apărării a prezentat publicului internaţional imagini de satelit modificate şi fals datate pentru a implica armata ucraineană în doborârea [zborului malaezian] MH17”, conform raportului.

Încercând să dea vina pe lansatoarele de rachete antiaeriene ucrainene Buk, Ministerul rus al Apărării a publicat 3 fotografii de satelit care aparent prezentau unităţi militare parcate în 14 iulie la baza lor situată la nord de Doneţk. Trei zile mai târziu, una dintre fotografii părea să prezinte baza militară pustie, rachetele Buk aparent fiind mutate pe un câmp în apropierea traseului de zbor al MH17.

Dar raportul Bellingcat susţine că analizarea complexă “a celor trei imagini arată clar şi fără niciun dubiu că aceste imagini au fost modificate.” (I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră