„Bataclanul din Rusia”

23 Mar 2024
„Bataclanul din Rusia”

Trupa rusă de rock Piknik fondat în 1978 cânta în City Hall Crocus aflat la 16 kilometri de Moscova când a izbucnit un atac armat, care a făcut cel puțin 40 de morți. Statul Islamic a revendicat atacul, scrie Le Figaro

Unii caracterizează atacul drept „Bataclanul rusesc ” . Seara de la Moscova a câteva mii de spectatori a luat o întorsătură sângeroasă vineri seara, când au venit în masă pentru a participa la spectacolul grupului rock Piknik. Evenimentul, anunțat cu mare fast, a atras multa lume în Krasnogorsk, o suburbie a capitalei Rusiei. „Să deschidem o nouă dimensiune, să răsturnăm ziua înflorită!” , a scris grupul pe site-urile care le vindeau biletele. „Vom cânta noul nostru cântec în concert pentru prima dată: „Nimic, nu-ti fie teama de nimic"

În jurul orei 20.30 (ora Moscovei), și în timp ce se pregătea să sărbătorească evenimentul în sala mare a Crocus, ale cărei nenumărate rânduri de scaune roșii erau pline, primele împuscaturi au răsunat din hol. „Chiar înainte de începere, am auzit mai multe explozii și un țipăt teribil de femeie. Apoi multe strigăte ”, conform unui martor, care se afla în vestiare la momentul incidentului.

Panica in public. Unii își scot telefoanele mobile pentru a filma. Coloane de spectatori se reped spre ieșire, mai jos. „Oamenii din sală s-au întins la pământ pentru a se proteja de împușcături timp de 15 până la 20 de minute”, a spus un jurnalist rus prezent la fața locului. După care au început să se târască afară. Mulți au reușit să iasă . Din acel moment, videoclipurile postate pe rețelele de socializare dau fiori pe șira spinării. Putem vedea oameni speriați, călcând pe o podea de marmură pătată de sânge și cadavre. 

Podeaua pătată de sânge

Cu câteva minute mai devreme, camerele de supraveghere și privitorii aflați în afara sălii de spectacol i-au filmat pe autorii împușcăturii. Un videoclip arată trei bărbați înarmați cu puști de asalt în stil Kalașnikov, trăgând la o distanță mică în civilii care încearcă să scape. Ferestrele sălii se sparg sub impactul gloanțelor. Supraechipați, îmbrăcați în ținute de camuflaj, atacatorii comit un masacru. Apoi aruncă cel puțin o bombă incendiară în clădire. Izbucnește un incendiu uriaș. Totodată, sute de oameni au reușit să evacueze din subsoluri. Dar flăcările au urcat pe acoperiș, unde s-au refugiat mulți civili.

Din afară, coloane gigantice de fum negru se ridică din cladire. Ochii rușilor se concentrează apoi asupra unei posibile responsabilități a Kievului în acest atac. „Dacă se stabilește că sunt teroriști ai regimului de la Kiev (...) toți trebuie găsiți și distruși fără milă ca teroriști”, a declarat Dmitri Medvedev , fost lider al Federației Ruse. Informațiile militare ucrainene contrataca acuzând „serviciile speciale ruse” că au efectuat un atac cu steag fals . Condamnările occidentale ale atacului vin cu picatura. Parisul a denunţat, la aproape patru ore după evenimente, „acte odioase”. Emmanuel Macron „a condamnat ferm atacul terorist” la miezul nopții, ora Franței. Casa Albă este „cu gândul alături de victimele teribilului atac” , a spus un purtător de cuvânt al președinției americane, referindu-se la „imagini oribile și greu de urmărit”. La rândul ei, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zakharova, a denunțat un „atac terorist sângeros” și o „crimă monstruoasă” .

Washingtonul avertizase cu privire la iminența unui atac la Moscova.

Washingtonul și-a avertizat însă cetățenii  cu privire la iminența unui atac la Moscova. Ambasada SUA în Rusia și-a avertizat cetățenii în urmă cu două săptămâni că „monitorizează îndeaproape rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari la Moscova, inclusiv concerte” . „Dacă Statele Unite au sau au avut date sigure pe acest subiect, trebuie să le transmită imediat părții ruse ”, a indicat apoi Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse.

În jurul orei 1 a.m, Statul Islamic a revendicat atacul. Luptătorii IS „au atacat o mare adunare (...) în vecinătatea capitalei ruse Moscova”, a spus Daesh pe unul dintre conturile sale Telegram. În ultimele săptămâni, organizația a continuat să planifice atacuri în tot Occidentul. Gruparea jihadistă și-a permis chiar să afirme că comandoul său „s-a întors la bază în deplină siguranță” . Până acum, grupul armat a lăsat 40 de morți și în jur de o sută de răniți. Rezultatele s-ar putea schimba rapid.

Alte stiri din Externe

Ultima oră