”Eram convins că în seara aia voi muri”. Mărturia cutremurătoare a primului polițist care a intervenit la Bataclan

15 Dec 2015 | scris de Marina Constantinoiu
”Eram convins că în seara aia voi muri”. Mărturia cutremurătoare a primului polițist care a intervenit la Bataclan


În seara aceea, șeful serviciului Brigăzii anticriminalitate era de serviciu. Sub acoperirea anonimatului, din motive de securitate, comisarul a acceptat să povestească în exclusivitate
pentru France Info momentele îngrozitoare care l-au dus să ucidă unul dintre teroriști. În seara aia, era însoțit de șoferul său, polițist ca și el, scrie lefigaro.fr.
Cei doi au fost avertizați prima oară de exploziile de la Stade de France, dar, pe drum, o nouă alertă i-a deturnat către arondismentele X și XI, unde mai multe terase erau mitraliate.
Au ajuns în cele din urmă la Bataclan și au decis să intervină fără să mai aștepte întăririle, fără să știe ce îi aștepta în interior.
”Ceea ce ne-a surprins imediat a fost lumina extrem de puternică. Ne orbea. Și liniștea. Apoi sute de corpuri, unele peste altele”, povestește comisarul BAC.
Cei doi polițiști erau echipați doar cu arma lor obișnuită și cu veste antiglonț.
Pe scenă au văzut un bărbat înarmat cu un Kalașnikov. Se îndrepta spre un ostatic, căruia i-a pus arma în obraz.
”Am tras imediat, am tras până când a căzut pe jos. S-a auzit o explozie. Atunci ne-am dat seama că s-ar putea detona cu centurile lor cu explozibili”, povestește sursa citată. Dinspre balcon cineva le-a strigat că teroristul nu e singur.
Comisarul a fost sigur în acel moment că va muri. ”Aveam certitudinea că nu vom da înapoi. Am decis, împreună cu partenerul meu, că nu îi vom părăsi pe oamenii ăia. Eram convins că în seara aia voi muri. Așa că i-am trimis un mesaj iubitei mele, pentru a-i spune adio”, povestește comisarul.
În cele din urmă, cei doi polițiști au primit întăriri de la BAC și au intrat a doua oară în Bataclan, pentru a securiza parterul.
Interesant este că după aceste evenimente, comisarul s-a putut întoarce la muncă fără a mai avea nevoie să ceară ajutorul unui psiholog. A preferat să scrie o scrisoare lungă, în care a descris intervenția. ”Eu n-am avut dificultăți în a digera povestea asta. Ceea ce a fost foarte greu, în schimb, a fost faptul că am implicat viețile oamenilor mei, care sunt toți părinți. Mi-am dat seama de asta treptat”, a mărturisit el pentru France Info.

Alte stiri din Externe

Ultima oră