Cum și din ce se fabrică bancnotele euro. Un german este designerul acestora

06 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Cum și din ce se fabrică bancnotele euro. Un german este designerul acestora


Astfel, bancnota este mai rezistentă decât hârtia și nici nu se deteriorează complet, dacă ajunge, așa cum se întâmplă de multe ori,
în mașina de spălat rufe, scrie dw.de.
Pentru a se produce bancnotele, bumbacul este albit, spălat şi făcut pastă. Compoziţia acesteia este strict secretă. Aşa-numita matriţă cilindrică transformă pasta în benzi lungi de hârtie. Acestea conţin deja numeroase elemente de siguranţă ale viitoarei bancnote ca filigranul şi firele de securitate, scriu jurnaliștii germani.
Cu scopul de a îngreuna viaţa falsificatorilor, bancnotele euro conţin peste 10 elemente de siguranţă. Unul dintre acestea ar fi aplicaţiile de folie transparentă realizate în imprimeria particulară germană "Giesecke & Devrient".
Reinhold Gerstetter este designerul bancnotelor euro. Graficianul german a schiţat şi portretele imprimate pe ultima emisie de mărci germane. Noilor bancnote euro le este atribuită, în funcţie de valoare, câte o epocă europeană: de la antichitate până la industrializare.
Fiecare bancnotă primeşte o serie unică. Astfel se poate stabili cu exactitate unde a fost realizată bancnota. Mai multe imprimerii de maximă securitate produc bani în Europa, scriu jurnaliștii germani, cu ocazia anunțului privind viitoarea lansarea a unui nou model de bancnotă de 50 de euro. Distribuirea imprimării bancnotelor între statele UE se face după un algoritm bine stabilit.
Costurile de producţie variază între 7 şi 16 cenţi/bancnotă, în funcţie de valoarea acesteia. Bancnotele mai valoroase sunt mai mari şi conţin alte elemente de siguranţă.
În ciuda dificultăţii realizării bancnotelor, falsificatorii reuşesc să introducă în circulaţie, an de an, sute de mii de falsuri. În 2015 s-a înregistrat un număr record de bancnote false pe piaţă, de la introducerea monedei unice europene (2002) până în prezent: aproape 900.000 de bancnote.
Înainte de toate, noile bancnote euro vor fi greu de falsificat. Startul l-a dat în 2013 hârtia de 5 euro. În 2014 a urmat cea de 10 euro, în 2015 bancnota de 20. La începutul anului 2017 în circulaţie va intra noua hârtie de 50 de euro. Vor urma cele de 100 şi 200 de euro, la intervale de câte un an. O nouă bancnotă de 500 de euro se pare că nu va mai exista, comentează jurnaliștii germani.
Devrient"

Alte stiri din Externe

Ultima oră