REVOLTA rapper-ilor americani. Noi violenţe în Baltimore

30 Apr 2015
REVOLTA rapper-ilor americani. Noi violenţe în Baltimore
Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva a aproximativ 200 de protestatari, în noaptea de marţi spre miercuri, la Baltimore, în SUA, acolo unde au fost semnalate noi violenţe ca urmare a morţii unui tânăr afroamerican reţinut anterior de poliţie. Sunt cele mai grave revolte de stradă care au afectat oraşul american după cele din 1968, relatează ici.radio-canada.ca.

La scurt timp după ora 22:00, într-o intersecţie din vestul oraşului, care a fost teatrul revoltelor celor mai violente, luni, poliţiştii au fost atacaţi de protestatari. Demonstranţii au aruncat cu sticle în poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene şi gloanţe din cauciuc. Protestatarii au recuperat cartuşele de gaze lacrimogene şi le-au aruncat înapoi în poliţişti.

În cele din urmă, poliţiştii au reuşit să scindeze şi disperseze grupul în câteva minute şi a efectuat şapte arestări.

Alte trei persoane au fost arestate în altă zonă a oraşului, într-un cartier din sud, unde manifestanţii au aruncat pietre şi cărămizi în direcţia poliţiştilor, rănind cel puţin un agent.

Poliţia din Baltimore a anunţat că un incendiu a fost declanşat în faţa unei biblioteci.

Confruntările au avut loc după o zi tensionată, dar relativ paşnică în Baltimore, în timp ce mii de poliţişti şi membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a preveni o altă rundă de vandalism ca cea care a afectat oraşul luni.

A fost prima dată de la asasinarea lui Martin Luther King Jr. în 1968 când Garda Naţională este chemată în Baltimore pentru a controla revolta.

Violenţele cu încărcătură rasială care au avut loc luni au fost generate de cazul unui tânăr de culoare în vârstă de 25 de ani, Freddie Gray, care a murit în urma unui traumatism la coloana vertebrală, suferit în circumstanţe misterioase în timp ce se afla în custodia poliţiei.

Guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan, a declarat că 2.000 de membri ai Gărzii Naţionale şi 1.000 de ofiţeri vor fi pe străzi în cursul nopţii. „Această forţă combinată nu va tolera violenţa sau vandalismul”, a avertizat el.

Restricţii de circulaţie au fost impuse în Baltimore între orele 22:00 şi 05:00, iar şcolile publice au fost închise. Atmosfera a fost în cea mai mare parte calmă în cursul zilei şi al serii, fiind arestate doar câteva persoane.

La aproximativ 15 minute după intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie, poliţia a intervenit împotriva protestatarilor care au rămas pe stradă în partea de nord a oraşului, unde a fost vandalizată o farmacie.

Cotidianul francez Liberation scrie despre o „revoltă a rapper-ilor americani”, după violenţele din Baltimore. „Se ridică din ce în ce mai multe voci în rândul rapper-ilor. Mai întâi, pentru a-şi exprima indignarea în legătură cu evenimentul care a declanşat violenţele din ultimele zile, adică înormântarea lui Freddie Graz, tânărul mort după ce fusese arestat. Dar şi pentru a ataca, cu vehemenţă, sistemul care a provocat astfel de violenţe”, scrie Liberation.

Killer Mike, unul dintre rapper-ii duo-ului Run the Jewels, Chuck D, cofondator al Public Enemz şi figură emblematică a hip-hop-ului american, rapper-ul şi producătorul californian Bus Driver, sunt doar câţiva dintre cei care folosesc reţelele de socializare pentru a-şi exprima furia.

Ice Cube, fost membru al grupului gangsta rap N.W.A, face chiar o paralelă între revolta de acum şi cea care a cuprins Baltimore în 1968, imediat după asasinarea lui Martin Luther King. (M.C)

Alte stiri din Externe

Ultima oră