Avertismentul Papei. Suveranul Pontif, despre "consecințe catastrofale", crimă organizată și terorism

27 Noi 2015 | scris de Veronica Micu
Avertismentul Papei. Suveranul Pontif, despre

"Ar fi catastrofal ca interese particulare să fie mai importante decât binele comun și să ducă la manipularea informației pentru a-și proteja proiectele" la COP21, a spus Papa Francisc, într-un discurs rostit în prezența reprezentanților agențiilor pentru Mediu (PNUE) și Habitat (ONU-Habitat) ale ONU.

"Sper ca COP21 să ajungă la încheierea unui acord global și +transformator+, bazat pe principiile solidarității, dreptății, echității și participării, orientat spre realizarea a trei obiective, complexe și interdependente: atenuarea impactului schimbărilor climatice, combaterea sărăciei și respectul demnității umane", a spus Suveranul Pontif, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În discursul considerat de Vatican deosebit de important, Jorge Bergoglio a evocat o revoluție energetică și "culturală". El a regretat liberalizarea inegală a schimburilor comerciale în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și al acordurilor regionale, a denunțat toate tipurile de trafic ilegal și a pledat pentru accesul tuturor la sănătate.

"COP21 este un pas important în procesul de dezvoltare a unui nou sistem energetic, care să depindă cât se poate de puțin de energiile fosile, să vizeze eficiența energetică și să se structureze pe utilizarea de resurse cu conținut scăzut sau nul de carbon", a spus Papa.

Suveranul Pontif a solicitat comunității internaționale să se ocupe de urgență de tipurile de trafic ilegal din Africa. "Comerțul ilegal cu diamante și pietre prețioase, cu metale rare sau de valoare strategică, cu lemn și material biologic, precum și cu produse de origine animală, cum ar fi traficul cu fildeș, alimentează instabilitatea politică, crima organizată și terorismul", a afirmat Papa Francisc.

El a cerut și "salvarea și gestionarea cu responsabilitate a bazinului fluviului Congo, care face parte din plămânii diversității planetei".

Papa a amintit și de imigranți, care sunt victime ale schimbărilor climatice și care nu sunt protejați de legi. "Este tragică creșterea numărului migranților care fug de sărăcie, intensificată de degradarea mediului. Acești migranți nu sunt recunoscuți ca refugiați de convențiile internaționale și nu beneficiază de nicio protecție legală", a mai spus Suveranul Pontif. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră