AVERTISMENTUL arhiepiscopului Ieronim al Greciei: Balcanii vor deveni un "butoi cu pulbere" dacă refugiaţii nu se întorc în ţara lor

05 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
AVERTISMENTUL arhiepiscopului Ieronim al Greciei: Balcanii vor deveni un

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei spune că ţara sa se confruntă cu o criză dubl. Pe de o parte, cu probleme economice, pe de altă parte, cu problema imigrației.

Arhiepiscopul Ieronim a atras atenţia că actuala criză a imigrației poate fi rezolvată numai printr-o cooperare a statelor, bisericilor și tuturor părților interesate şi a avertizat că Balcanii vor deveni un "butoi cu pulbere" dacă imigranții vor fi blocați în această regiune.

"Dacă nu vor fi create condiții pentru întoarcerea refugiaților în ţara lor, mulți din ei vor fi blocați în Balcani. Rezultatul — Balcanii vor deveni un butoi cu pulbere. Europa trebuie sa conștientizeze această responsabilitate și să încerce să elimine cauzele acestei probleme. În caz contrar, ea va deveni permanentă și va fi imposibil de rezolvat. Europa trebuie sa fie o uniune a sprijinului reciproc și a valorilor comune și nu o coaliție a statelor bogate", a afirmat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei.

În Grecia, de la începutul acestui an, au sosit peste 700.000 de imigranți. Imigranții care ajung în Grecia pornesc din Turcia, traversând cu bărci pneumatice o porțiune din Marea Egee, și debarcă în insulele grecești.

Autorităţile turce susţin că au reținut de la începutul anului 47.622 de persoane care voiau să ajungă în Grecia din provincia Canakkale și au salvat în largul coastelor sale peste 79.000 de imigranți aflați în dificultate pe mare.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, de la începutul anului, peste 650.000 de imigranți au pornit pe mare din Turcia pentru a ajunge pe insulele grecești. Peste 500 dintre ei, o bună parte copii, au murit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră