EUROPA, KAPUT. Rând pe rând, statele UE reintroduc controalele la frontieră

14 Sep 2015
EUROPA, KAPUT. Rând pe rând, statele UE reintroduc controalele la frontieră
Austria și Slovacia au anunțat luni reintroducerea temporară a controalelor la frontieră, după ce duminică Germania a adoptat măsuri similare pentru a face față valului masiv de imigranți, înaintea luării unei decizii la nivel european. Polonia este şi ea pregătită să impună controale la frontierele cu alte state membre ale Uniunii Europene în cazul unor amenințări de securitate la adresa granițelor sale.

Cancelarul austriac Werner Faymann a anunţat luni că ţara sa va face apel în scurt timp la armată pentru a ajuta poliția în gestionarea fluxului de imigranți care ajung în cea mai mare parte din Ungaria.

Devenită în câteva săptămâni o Ţară a Făgăduinţei pentru refugiaţii din ce în ce mai numeroşi, care ar putea fi un milion până la finele anului, Germania şi-a justificat luni decizia de a suspenda libera circulaţie în Europa prin lipsa de acţiune a UE, scrie Le Point.

Germania a desfășurat 2.100 de agenți de poliție la frontierele sale cu Austria după ce a anunțat duminică reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, afectate de sosirea a mii de refugiați dinspre Austria.

Potrivit cotidianului german Bild, agenții vor controla actele tuturor persoanelor care călătoresc la bordul autoturismelor, autocarelor, camioanelor și a altor tipuri de autovehicule. Cei care nu se pot identifica sau nu au viză valabilă li se va refuza dreptul de intrare în țară, scrie Bild. Măsura nu se aplică solicitanților de azil în Germania, aceștia urmând să fie înregistrați, ulterior începându-se procedurile de analizare a solicitărilor de azil, care vor dura între șase și nouă luni, potrivit cotidianului german.

Potrivit Ministerului de Interne slovac, 220 de polițiști suplimentari vor fi trimiși la graniță, pentru a ajuta forțele de frontieră deja existente. 
Bratislava susține că monitorizează situația și este în contact cu autoritățile din țările vecine, Austria, Ungaria și Cehia. 

Varşovia i-a transmis președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că Polonia nu va fi de acord cu impunerea de cote obligatorii de refugiați și cere o întărire a controalelor la frontierele externe ale UE.  
Belgia va lua cu siguranță în considerare închiderea temporară a frontierelor pentru refugiați, a declarat secretarul de stat pentru azil și migrație, Theo Francken.

“Înțeleg decizia Germaniei. Dacă ajungem într-o situație similară, ceea ce nu este cazul în prezent, este cu siguranță o măsură pe care o vom lua în considerare”, a spus el.

Premierul ungar Viktor Orban a decis luni mobilizarea a aproape nouă sute de noi polițiști la granița de sud cu Serbia, pentru a ajuta la gestionarea valului record de refugiați și imigranți care încearcă să intre în Uniunea Europeană, și a spus că populația nu vrea 'haos' din cauza crizei migrației, relatează Reuters și MTI, preluate de agerpres.ro. (M.C)



Alte stiri din Externe

Ultima oră