Austria nu va livra niciodată arme Ucrainei și nu are nicio dorință de a se alătura NATO, spune ministrul de externe austriac

19 Mar 2024
Austria nu va livra niciodată arme Ucrainei și nu are nicio dorință de a se alătura NATO, spune ministrul de externe austriac

Potrivit ministrului de externe Alexander Schallenberg, Austria nu dorește să se alăture NATO. Chiar și cu o cooperare sporită cu Parteneriatul pentru Pace, nu ar exista „în niciun caz” vreo „dorință de a se alătura” NATO. Citând neutralitatea, el a spus că Austria nu va livra niciodată Ucrainei „material de război, arme, muniție sau ceva similar”, scrie Puls24

Întrebat despre informațiile conform cărora o cooperare mai puternică cu NATO ar trebui să fie ancorată și în doctrina de securitate a Austriei, care este încă în curs de dezvoltare, Schallenberg a explicat duminică la ORF: Cooperarea sporită în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP) „Nu înseamnă că avem vreo dorință de a ne alătura NATO.”

Schallenberg a luat din nou atitudine pentru neutralitatea Austriei . Austria rămâne neutră, „și cu un motiv întemeiat”.

Întrebat despre recentele  aderări la NATO a Finlandei şi Suediei , Schallenberg s-a referit la istoria diferita şi la sprijinul puternic pentru neutralitate în rândul populaţiei austriece . 

Cele două state scandinave s-au alăturat ca urmare a schimbării situației de securitate cauzate de atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Contribuția în cadrul UE

În schimb, Austria trebuie să conducă dezbaterea de securitate și discuția despre contribuția Austriei în cadrul Uniunii Europene . „Cred că este complet greșit să acționezi ca și cum ar fi doar NATO și toți ceilalți nu văd realitățile”, a spus ministrul de Externe, respingând orice apel la o discuție despre aderarea la NATO.

Neutralitatea Austriei are „o valoare ”, a subliniat Schallenberg, subliniind rolul Austriei ca loc de întâlnire pentru diplomația internațională.

Schallenberg a apărat și rolul Austriei în sprijinirea Ucrainei. Întrebat despre declarația președintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea de a trimite trupe terestre NATO în Ucraina , ministrul de Externe a spus că discuția este „ mai mult decât superfluă și inutilă”.

Fără arme pentru Ucraina

Citând neutralitatea, el a spus că Austria nu va livra niciodată Ucrainei „material de război, arme, muniție sau ceva similar”.

În ceea ce privește sancțiunile Rusiei , ministrul de Externe a spus că trebuie „să se uite la fapte” cu privire la dependența actuală de gazul din Rusia, dar, în același timp, a subliniat și intenția de a ieși din această dependență.

Alte stiri din Externe

Ultima oră