Austria își menține dreptul de veto împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen

26 Feb 2024
Austria își menține dreptul de veto împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen

Ministrul de Interne austriac Gerhard Karner (ÖVP) insistă asupra actualei poziții de veto a Austriei cu privire la aderarea deplină la Schengen a României și Bulgariei. Karner a spus acest lucru luni în timpul unei conferințe de presă la Innsbruck, scrie KronenZeitung

Totodată, însă, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja în ceea ce privește ridicarea controalelor pe mare și în aer, cunoscut și sub denumirea de „Air and Sea Schengen”.

„Cred că este foarte important să facem acest pas acum și să nu filosofăm despre următorul”, a spus Karner, referindu-se la o decizie unanimă a UE și la așteptările privind aderarea deplină.

„Condiții clare” pentru Karner
Compromisul fusese făcut după „negocieri dure” și prevedea „condiții clare”, a subliniat ministrul de Interne austriac. Printre acestea se numără faptul că frontiera terestră trebuie să fie securizată și că la frontiera externă ar fi disponibili suplimentari ofițeri de poliție și resurse Frontex. În plus, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria urmează să fie returnați din Austria în țările respective.

Acordul privind „Air-Schengen” înseamnă că călătorii din România și Bulgaria nu mai trebuie să treaca prin terminalele non-UE când zboară în țările UE. Cu toate acestea, controalele la frontieră vor rămâne în vigoare pe rutele terestre. Controalele la frontierele aeriene și maritime ar trebui să fie ridicate în martie 2024. Discuțiile privind ridicarea controalelor terestre vor continua în acest an, potrivit rapoartelor.

Austria izolată la nivel internațional
După cum relatează ziarul „Kurier” (ediția de luni), presiunea crește asupra Austriei pentru a accepta ca cele două țări să adere la spațiul Schengen. Singura țară din UE care încă stă în mod constant în calea acestui pas este Austria.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen este, de asemenea, convinsă că România și Bulgaria vor deveni în curând membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen: „Puteți conta pe noi pentru a convinge Austria că merită să fie pe deplin în spațiul Schengen”, a spus  von der Leyen la un summit special la Bruxelles la începutul lunii februarie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră