Austria vrea să prelungească controalele la frontierele din spațiul Schengen

30 Apr 2016 | scris de Veronica Micu
Austria vrea să prelungească controalele la frontierele din spațiul Schengen

"Confirm că suntem în discuții cu Comisia Europeană și partenerii noștri europeni pe marginea acestui subiect", a declarat Karl-Heinz Grundboeck pentru agenția de presă franceză.

Potrivit mass-media germane, mai multe țări europene fac presiuni asupra Bruxellesului pentru a obține prelungirea cu cel puțin șase luni a controalelor provizorii în cadrul spațiului Schengen. Această autorizație excepțională ar urma să se încheie la 13 mai.

În fața celei mai mari crize a migrației de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Belgia, Danemarca, Franța, Germania și Suedia și-au înăsprit politicile la frontieră.

Intrate în vigoare în 1995, acordurile Schengen au suprimat controalele la frontierele a 22 de state din cele 28 membre ale UE. Însă o clauză excepțională autorizează statele să restabilească, până la 13 mai 2016, controlul provizoriu la frontiere.

"Cerem să veniți cu o propunere pentru a le permite statelor membre care consideră această prelungire necesară să o prelungească după 13 mai", au notat cele șase state într-o scrisoare adresată Bruxellesului, potrivit cotidianului german Die Welt.

O sursă apropiată guvernului german a precizat pentru AFP că această scrisoare va fi trimisă luni.

Comisia Europeană, care nu s-a exprimat încă pe marginea problemei, urmează, în 12 mai, să redacteze bilanțul în ceea ce privește rezultatele Greciei în materie de protecție a frontierelor externe ale UE. În cazul unui bilanț negativ, Comisia ar putea prelungi autorizația pentru controale la frontieră.

Alte stiri din Externe

Ultima oră